pidvyshchennia-podatkiv-mozhe-nehatyvno-vplynuty-na-oboronozdatnist-adzhe-biznes-shchorichno-donatyt-na-armiiu-blyzko-200-mlrd-hrn-ekspert

Підвищення податків може негативно вплинути на обороноздатність, адже бізнес щорічно донатить на армію близько 200 млрд грн - експерт

 • 38513 переглядiв

Підвищення податків може негативно вплинути на обороноздатність України, оскільки бізнес щорічно донатить армії близько 200 млрд грн. Експерт пропонує альтернативні шляхи збільшення надходжень до бюджету.

Підвищення податків матиме негативний вплив на обороноздатність України, адже український бізнес щорічно донатить на потреби армії близько 200 млрд грн, які йдуть безпосередньо війську. Про це на пресконференції заявив доктор економічних наук, CEO групи компаній Advanter Group Андрій Длігач, пише УНН.

Про ці цифри офіційно не говорять, бо ці цифри ніхто не рахує, ми зробили лише моделювання. Так ось бізнес і середній, і великий, і малий донатить близько 200 млрд грн на рік. Якщо забрати ці гроші в бізнесу через збільшення податків, то ефективність використання цих грошей суттєво зменшиться, бо зараз 200 млрд грн доходять безпосередньо до війська у вигляді закупленої амуніції чи зброї. А як вони дійдуть через державну бюрократичну машину, ефективність державних закупівель і корупційні схеми? Яка кількість цих грошей дійде зрештою до армії? Тому чи варто таким чином знищувати бізнес, знищуючи нашу обороноздатність?

- сказав Длігач.

Він зазначив, що наразі в Україні 35% зарплат перебувають в тіні, в тому числі й через хаотичну мобілізацію, яка змушує чоловіків працювати неофіційно. Тому, на думку Длігача, проводити мобілізацію і переформатувати податкову систему треба таким чином, щоб сприяти детінізації.

За його словами, якщо й розглядати підвищення податків для збільшення надходжень до бюджету, воно має стосуватися підвищення ставок акцизів, підвищення податків на нерухомість і землю за умови наведення ладу у цій сфері, і тимчасового збільшення ПДВ.

Окрім того, Длігач вважає, що для збільшення надходжень до бюджету має відбутися реформа Державної податкової служби, що дасть змогу змінити адміністрування податків і зменшити тиск на бізнес.

Позитивний ефект, на його думку, матиме також радикальна реформа митниці, аудит використання державних коштів на утримання силовиків, а також введення економічного бронювання від мобілізації.

Експерт зазначив, що основна ідея, до якої наразі має прямувати держава – це економічне зростання, яке дозволить отримати більше надходжень до бюджету, а не дій, які зараз "вичавлюють корову – бізнес" і не дозволять підприємцям на наступному етапі бути системним постачальником фінансових ресурсів.

"Не можна вбивати бізнес, щоб прямо зараз отримати ті 500 млрд грн (яких не вистачає бюджету – ред.)", - підкреслив Длігач.

В цілому цей законопроєкт (про підвищення податків – ред.) і вся ця ідея потребує детальної і фахової дискусії. Ми не підтримуємо переважну більшість пропозицій, які там були запропоновані. Натомість маємо альтернативні пропозиції

- зазначив Длігач.

Він зазначив, що пропозиції аналітиків були передані до Мінфіну і сподівається, що дискусія щодо них.

"На цей рік запропоновані зміни з урахуванням всіх факторів, які ми можемо змоделювати, дасть 137 мільярдів грн збільшення податкових надходжень. На наступний рік – близько 320 мільярдів грн, замість тих сотень, які зараз рахує міністерство фінансів. Бо потрібно враховувати ефект (від підвищення податків – ред.) збільшення тінізації, зменшення інвестицій, гальмування бізнес-активності, ускладнення ведення бізнес-діяльності і це в першу чергу стосується такого податку, як податок з обороту, що протирічить всьому, що ми можемо казати", - зазначив Длігач.

Нагадаємо

Уряд вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкти про підвищення податків та зміни до держбюджету на 2024 рік. Кабмін пропонує парламенту підвищити ставку військового збору до 5%, а за деякими операціями до 30%. Голова Комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев підтримав таку урядову ініціативу, зазначивши, що інших варіантів, ніж погодитись на пропозицію Кабміну підвищити окремі податки (військовий збір, акцизи, зокрема, на паливо і тютюн), збільшити відповідну податкову базу, а також розмістити більше ОВДП, що також може передбачати емісію НБУ, не бачить.

"Так це погане рішення, яке стримуватиме економічне відновлення, зростання доходів громадян і потенційно нестиме ризики для макрофінансової стабільності. Утім іншого шляху, ніж закрити розрив у військових зараз не має, бо вже за декілька місяців ми зіткнемось із значним дефіцитом коштів на поточне утримання війська, що почне різко поглиблюватись під кінець року", - написав Гетманцев.

Голова податкового комітету Ради неодноразово озвучував ідею підвищення податків в Україні. На думку економічного експерта Юрія Гаврилечка ліквідація податкової та митниці і переведення економіки на воєнні рейки може бути альтернативою ідеї Гетманцева про підвищення податків задля закриття бюджетної діри

Додамо

Законопроєкт, який передбачає підвищення податків розкритикував раніше заступник голови податкового комітету парламенту Ярослав Железняк. За його словами, не зрозуміло, чому пропонуються такі зміни оподаткування та на яких розрахунках вони ґрунтуються. 

Популярні

Новини по темі