ukenru
pid-posolstvom-ispaniyi-mitinguvali-batki-ditey-narodzhenikh-vid-surogatnikh-materiv

Під посольством Іспанії мітингували батьки дітей, народжених від сурогатних матерів

 • 11498 переглядiв

КИЇВ. 4 червня. УНН. Під посольством Іспанії в Києві відбувся мітинг підданих королівства, чиїх дітей народили сурогатні матері-українки, передає кореспондент УНН.

Громадяни Іспанії вже не один місяць не можуть розв'язати питання отримання дітьми громадянства цієї країни. Як пояснила кореспонденту УНН одна з учасниць акції, іспанська влада не довіряє тесту ДНК, проведеному в Україні та пропонує домагатися у судах права на громадянство для дітей.

"Ми просимо і українську владу допомогти вирішити це питання. Це тривалий процес, що потребує вирішення. Діти наразі не мають громадянства. Ми не можемо забрати їх до дому (в Іспанію – ред.)", - розповіла учасниця акції.

Нагадаємо, ситуація довкола дітей, народжених в Україні для громадян Іспанії, виникла ще минулого року.

Основна проблема виникла через те, що для отримання підданства королівства диппредставництво має підтвердити, що чоловік дійсно є батьком дитини. Але якраз на цьому етапі у багатьох сімей виникли проблеми.

Раніше батьківство встановлювалося за підсумками ДНК-експертизи. Але в червні 2018 року були внесені зміни в європейський закон про захист персональних даних. У диппредставництві тоді заявили, що проведення тесту суперечить цьому закону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто і як заробляє гроші на сурогатному материнстві в Україні

В іспанському МЗС тоді ж заявили, що "консульство в курсі ситуації, що склалася і намагається допомогти постраждалим, пояснюючи їм вимоги законодавства і розповідаючи про альтернативні рішення проблеми".

Крім того, у 2018 році іспанська сторона заявила, що українські клініки все частіше обманюють пацієнтів, які хочуть скористатися послугами сурогатної матері, а тому порадили іспанцям, охочим вдатися до цієї процедури, відмовитися від ідеї їхати до України.

Однак Україна все ще популярна. Вона одна з небагатьох в Європі, де сурогатне материнство регулюється законом і дозволено для іноземних пар. Крім того, ціни тут набагато нижче, ніж в цілому по Європі, тому на Україну націлюється все більше пар із інших держав.

Як повідомляв УНН, українські правоохоронці викрили медичний заклад, який займався наданням незаконних послуг із сурогатного материнства.

Українські Національні Новини

Суспільство