pershyi-u-sviti-zakon-pro-shi-nabuv-chynnosti-u-yes

Перший у світі закон про ШІ набув чинності у ЄС

 • 13021 переглядiв

Європейський Союз запровадив перший у світі всеосяжний закон про ШІ. Він визначає категорії ризиків для систем ШІ, встановлює правила їх використання та передбачає штрафи за порушення.

Сьогодні у Європейському Союзі набув чинності закон про штучний інтелект, який буде регулювати його застосування. Про це пише УНН з посиланням на заяву Єврокомісії.

Сьогодні набуває чинності Європейський закон про штучний інтелект (AI Act) – перший у світі всеосяжний регламент щодо штучного інтелекту. Закон про штучний інтелект розроблений для забезпечення того, щоб штучний інтелект, розроблений і використовуваний в ЄС, заслуговував на довіру, з гарантіями захисту основних прав людей. Регламент спрямований на створення гармонізованого внутрішнього ринку штучного інтелекту в ЄС, заохочення впровадження цієї технології та створення сприятливого середовища для інновацій та інвестицій

- йдеться на сайті Єврокомісії.

Закон про штучний інтелект у ЄС визначає кілька категорій ризиків для систем ШІ:

  • Мінімальний ризик: системи, як-от рекомендаційні та спам-фільтри, не мають зобов'язань за Законом через їх мінімальний ризик для громадян. Компанії можуть добровільно приймати додаткові кодекси поведінки.
  • Специфічний ризик прозорості: чат-боти та створений ШІ контент мають чітко інформувати користувачів про взаємодію з машиною. Синтетичний контент повинен бути позначений в машинозчитуваному форматі.
  • Високий ризик: системи високого ризику, такі як підбір персоналу або оцінка кредитоспроможності, повинні відповідати суворим вимогам щодо якості даних, ведення журналів, людського нагляду та кібербезпеки.
  • Неприйнятний ризик: системи, що загрожують фундаментальним правам, як-от ті, що маніпулюють поведінкою або використовують біометричну ідентифікацію в реальному часі, будуть заборонені.

Також Закон регулює моделі ШІ загального призначення, що використовуються для виконання широкого спектра завдань, забезпечуючи прозорість і врахування системних ризиків.

Держави-члени мають до 2 серпня 2025 року визначити національні компетентні органи, які здійснюватимуть нагляд за застосуванням правил для систем штучного інтелекту та здійснюватимуть діяльність з ринкового нагляду. Офіс Єврокомісії з питань штучного інтелекту буде ключовим органом із впровадження Закону про штучний інтелект на рівні ЄС, а також виконавцем правил для моделей штучного інтелекту загального призначення

 - додають у Єврокомісії.

Компанії, які порушуватимуть закон, будуть оштрафовані: до 7% від світового річного обороту за заборонені додатки ШІ, до 3% за інші порушення, і до 1,5% за надання невірної інформації.

Більшість правил набудуть чинності з 2 серпня 2026 року. Заборони для систем ШІ з неприйнятним ризиком діятимуть через шість місяців, а правила для моделей ШІ загального призначення – через 12 місяців.

Нагадаємо

У лютому цього року 27 країн, котрі є членами ЄС, одноголосно схвалили першу у світі комплексну збірку правил роботи штучного інтелекту. Це перша спроба регулювання ШІ. Про це повідомив європейський комісар з питань внутрішнього ринку та послуг Тьєррі Бретон

Популярні

Новини по темі

Перший у світі закон про ШІ набув чинності у ЄС

 • 13021 переглядiв

Відключення світла 2 серпня не плануються - Укренерго

 • 22102 переглядiв