pershe-vyprobuvannia-dlia-prezydenta-arhentyny-protyvnyky-reform-milleia-zaklykaly-do-protestiv-u-misti

Перше випробування для президента Аргентини: противники реформ Міллея закликали до протестів у місті

 • 22332 переглядiв

В Аргентині противники жорстких реформ нового уряду закликали до протестів в Буенос-Айресі. Раніше президент запровадив пакет реформ, що передбачає девальвацію песо на 50% і скорочення субсидій.

На нещодавно обраного президента Аргентини Хав'єра Міллея чекає перше випробування - у відповідь на низку оголошених реформ у Буенос-Айресі плануються перші мітинги. Раніше політик обіцяв жорстку реакцію на пікети в країні. Про це з посиланням на AP, передає УНН.

Деталі

Міллей, який прийшов до влади на обіцянках радикальних реформ, анонсував  50-відсоткову девальвацію аргентинського песо, скорочення субсидій на енергетику та транспорт, а також закриття деяких урядових міністерств. На тлі цього у країні фіксують стрімке зростання інфляції та бідності.

Президент Аргентини після інавгурації скоротив кількість міністерств з 18 до 911.12.23, 07:15

У відповідь окремі робітничі та соціальні групи закликали аргентинців до пікетів на вулицях столиці у знак протесту проти таких реформ.

Разом з тим новопризначений міністр безпеки представила новий "протокол" для підтримки громадського порядку, який дозволяє федеральним силам розчищати вулиці від людей, які блокують рух, без судового наказу.

Крім того, протокол уповноважує поліцію ідентифікувати — за допомогою відео або цифрових засобів — людей, які протестують і перешкоджають громадським транспортним шляхам.

Також нещодавно уряд Аргентини оголосив, що люди, які перекривають вулиці, можуть бути виключені зі списків державної допомоги, якщо вони входять до них.

Попередньо новий протокол спрямований на запобігання блокади, особливо в Буенос-Айресі, де регулярні протести часто годинами перекривають вулиці в так званих "пікетах".

Доповнення

Деякі правозахисники вже заявили, що протокол заходить занадто далеко і криміналізує право на протест. Зокрема, аргентинські трудові, соціальні та правозахисні групи підписали петицію з проханням до Організації Об'єднаних Націй та Міжамериканської комісії з прав людини втрутитися проти нового протоколу безпеки. 

У петиції йдеться, що вона "несумісна з правом на вільні зібрання та асоціації, свободою вираження поглядів та соціальним протестом", визнаними конституцією країни.

Зеленський привітав Хав'єра Міллея з інавгурацією на посаду Президента Аргентини10.12.23, 23:45

Натомість голова новоствореного Міністерства людського капіталу Сандра Петтовелло наголосила, що протестувальники й самі обмежують права аргентинців, коли блокують рух вулицями міста.

Протест - це право, але так само як і право людей вільно пересуватися територією Аргентини, щоб дістатися до свого робочого місця

- підкреслила Сандра Петтовелло.

Тим часом представники громадської організації на чолі з Едуардо Беллібоні закликають населення Аргентини вийти на мітинг, оскільки уряд Міллея нібито планує піти "проти права на протест".

Людей закликали до протесту в Буенос-Айресі, пройшовши маршем від Конгресу до історичної площі Пласа-де-Майо.

Марш збігатиметься з 22-ю річницею протесту проти того, як уряд справляється з економічною кризою, яка призвела до загибелі десятків людей і призвела до відставки тодішнього президента Фернандо де ла Руа.

Нагадаємо

Новий президент Аргентини Хав'єр Міллей запровадив план значної економії протягом першого тижня, включаючи скорочення кількості міністерств і планування скорочень у державному секторі. 

Популярні

Новини по темі

СБУ проводить обшуки в Ужгородській міськраді - джерела

 • 23073 переглядiв