ukenru
novyi-zakon-pro-mobilizatsiiu-ttsk-ymovirno-ne-vstyhnut-onovyty-dani-vsikh-cholovikiv-za-60-dniv

Новий закон про мобілізацію: ТЦК, ймовірно, не встигнуть оновити дані всіх чоловіків за 60 днів

 • 20199 переглядiв

На тлі закону нового закону про мобілізацію територіальні центри комплектування, ймовірно, не впораються з оновленням даних усіх чоловіків, які стоять на військовому обліку.

Відповідно до нового закону про мобілізацію, всім чоловікам призовного віку слід протягом 60 днів від початку проведення мобілізації уточнити свої облікові дані через центри надання адміністративних послуг (ЦНАП), електронний кабінет призовника або територіальні центри комплектування (ТЦК). Проте наразі з усіх цих варіантів працює лише ТЦК, але вони, ймовірно, не встигнуть опрацювати дані всіх військовозобов'язаних у визначений законом час. Про це йдеться в матеріалі Texty.org, передає УНН.

Деталі 

Аналітики підготували декілька варіантів розвитку подій, де змоделювали, з якою швидкістю колишні військкомати мають оновлювати дані чоловіків, які туди прийдуть.

ВАЖЛИВО: моделювання ґрунтується на приблизних цифрах із дослідження мобілізаційного резерву.

Зазначається, що в  першому варіанті моделювання один ТЦК, за нинішньої кількості приймальних годин, має за годину оновити дані для 800 чоловіків. Цей варіант, як кажуть автори дослідження, нереальний.

Закон про мобілізацію ухвалено: основні положення й коли почнуть діяти нові правила11.04.24, 11:21 • [views_0]

В Іншому варіанті, якщо центри працюватимуть по 8 годин протягом 60 днів, то за годину їм доведеться оновити дані всього лише 100 військовозобов'язаних. Це простіший варіант, проте все ще нездійсненний. 

Зазначається, що згідно з даними, Міноборони, в в Україні нині працює 178 ТЦК. Якщо ЦНАПи й електронний кабінет не запрацюють, ТЦК мають обслужити приблизно 7 904 000 чоловіків. 

Автори дослідження нагадують, що згідно із новим законом всі військовозобов’язані, а це всі чоловіки віком від 18 до 60 років, крім тих, кого зняли з обліку, мають прийти у військкомат протягом 60 днів, щоб уточнити свої дані.

Аналітики змоделювали три сценарії, у яких ТЦК приймають громадян протягом більшої чи меншої кількості годин.

Законопроєкт про мобілізацію: за неявку до ТЦК позбавлятимуть права керування автомобілями11.04.24, 15:02 • [views_0]

Сценарій 1 

Згідно з чинним графіком більшість київських ТЦК приймають громадян лише 8 годин на тиждень (двічі на тиждень із 9:00 до 13:00).

За цим сценарієм один середньостатистичний український ТЦК має обслуговувати приблизно 1110 відвідувачів за день. І реєструвати 693,8 військовозобов’язаних за годину (враховуючи, що щодня в них у середньому лише 1,6 приймальної години). 

Сценарій 2 

ТЦК оновлюватимуть дані протягом 40 робочих годин на тиждень, тобто по 8 годин щодня, крім вихідних. Тоді потрібно буде реєструвати 139 осіб за годину.

Сценарій 3

ТЦК обслуговуватимуть громадян по 8 годин щодня без вихідних протягом 60 днів. У такому разі вони мають ставити на облік 93 чоловіків за годину. 

Навіть за умови роботи без вихідних ТЦК не зможуть прийняти всіх військовозобов’язаних чоловіків. Найімовірніший варіант: зіткнувшись із колосальними чергами, значна частина чоловіків не піде реєструватися, адже це зробити неможливо

- пишуть автори дослідження. 

Новий закон про мобілізацію: міністр заявив, що поліція не буде видавати повістки, це робота ТЦК13.04.24, 11:59 • [views_0]

Водночас дослідники визнають, що не враховували всіх факторів. Зокрема, у жодному зі сценаріїв немає варіанту оновлення даних в ЦНАПі або електронному кабінеті, адже наразі невідомо, як це працюватиме. 

Окрім того, в моделюванні не враховується, що багатьом доведеться ходити до ТЦК не один раз. Як приклад, аби пройти лікарську комісію слід: прибути до центру, отримати там направлення на ВЛК або МСЕК, пройти комісію, і знову повернутись до ТЦК, аби надати висновок лікарів.

Ще одна проблема — державні установи закриваються під час повітряної тривоги. В деяких регіонах центри продовжують роботу, ігноруючи небезпеку, а подекуди закриваються й припиняють прийом громадян.

Автори дослідження наголошують, що державі варто було б максимально зменшити кількість людей, які згідно з новим законом мають фізично з’явитися в ТЦК.

Найімовірніше, парламент буде змушений внести такі зміни до закону, коли влада побачить колапс біля ТЦК, спровоковані цим ворожі інформаційні кампанії й просто емоційні дописи та відео користувачів у соцмережах 

- впевнені аналітики. 

Нагадаємо

Закон про мобілізацію опубліковано в офіційній газеті Верховної Ради "Голос України" 17 квітня, він запрацює через один місяць із дня, наступного за днем його опублікування. Тобто новий закон запрацює з 18 травня..

Міноборони: законопроект про демобілізацію уже в роботі та буде готовий найближчими місяцями13.04.24, 14:19 • [views_0]