nobelivsku-premiyu-z-khimiyi-prisudili-za-vidkrittya-ta-sintez-kvantovikh-tochok

Нобелівську премію з хімії присудили за відкриття та синтез квантових точок

 • 2818032 переглядiв

КИЇВ. 4 жовтня. УНН. Нобелівську премію з хімії присудили трьом науковцям "за відкриття та синтез квантових точок", повідомили організатори у середу, пише УНН.

Цитата

"Шведська королівська академія наук вирішила присудити Нобелівську премію з хімії 2023 Мунгі Г. Бавенді, Луї Е. Брусу та Олексію І. Єкімову «за відкриття та синтез квантових точок»", - ідеться у повідомленні.

Деталі

Як повідомляється, Нобелівська премія з хімії 2023 року присуджується за відкриття та розробку квантових точок - наночастинок, настільки крихітних, що їх розмір визначає їх властивості.

"Ці частинки мають унікальні властивості і тепер поширюють своє світло з екранів телевізорів і світлодіодних ламп. Вони каталізують хімічні реакції, і їхнє яскраве світло може висвітлити пухлинну тканину для хірурга. Дослідники переважно використовували квантові точки для створення кольорового світла. Вони вважають, що в майбутньому квантові точки можуть сприяти створенню гнучкої електроніки, мініатюрних датчиків, тонших сонячних елементів і, можливо, зашифрованого квантового зв'язку", - зазначили організатори.

Як зазначається, на сьогодні квантові точки є важливою частиною інструментарію нанотехнологій. Усі Нобелівські лауреати з хімії 2023 року, як вказано, були піонерами у дослідженні наносвіту.

BREAKING NEWS
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2023 #NobelPrize in Chemistry to Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus and Alexei I. Ekimov “for the discovery and synthesis of quantum dots.” pic.twitter.com/qJCXc72Dj8

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 4, 2023

Нагадаємо

3 жовтня Нобелівську премію з фізики присудили за вивчення електронів.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі