ne-boiatysia-zaiavliaty-ekspert-pro-sproby-tysku-na-postachalnykiv-za-pershymy-kontraktamy-dot

Не боятися заявляти - експерт про спроби тиску на постачальників за першими контрактами ДОТ

 • 114564 переглядiв

Нові постачальники продуктів харчування для ЗСУ не повинні боятися повідомляти про спроби тиску на них з боку компаній, які раніше намагалися зірвати тендери, а правоохоронці повинні реагувати на цю інформацію.

Нові постачальники продуктів харчування для ЗСУ не повинні боятися заявляти про спроби тиску на них з боку фірм, які раніше намагалися зірвати тендери. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив політолог Ігор Рейтерович.

Деталі

За його словами, правоохоронці повинні реагувати на цю інформацію. 

"Правоохоронці, звісно, мають на це реагувати, а компанії мають звертатися до них із заявами про тиск. Це не обовʼязково кримінальна справа, але це історія, яка потребує відповідної реакції. Тому що зрозуміло навіщо це робиться - щоб викинути з ринку, зробити так, щоб вони не брали участь в чомусь. Тому тут повинні підключатися всі правоохоронні органи, які мають до цього відношення. Просто в контексті навіть службової перевірки фактів. 

Ну а тим фірмам, на яких тиснуть - їм не треба боятися звертатися, тому що якщо вони цього не будуть робити їх потім ще й прив’яжуть до якихось псевдокорупційних схем", - розповів Рейтерович.

Окремо зазначив, що перші висновки щодо ефективності нової системи забезпечення продуктами харчування ЗСУ можна буде робити через декілька місяців.

"Насправді, це мінімум кілька місяців: в середньому - три, тому що треба подивитися, як воно доходить до військових частин, на скільки все це оперативно і якісно, потім зібрати фідбек від людей, які споживають те, що привозять, відповідно на це також треба час. Потім все це обробити і відповідно вже мати якісь певні проміжні результати. Взагалі за західними стандартами це займає в середньому 100 днів - іде моніторинг, потім готується під кінець 100 днів побажання, зауваження. Вони враховуються, і після цього вносяться корективи в програму і вона реалізовується далі, але вже з певними змінами - аби прибрати недоліки, які були виявлені", - додав політолог.

Контекст

Минулого тижня розпочалися поставки продуктів харчування для Збройних сил України за першими контрактами, які уклав "Державний оператор тилу" - до військових частин по всій Україні попрямували 300 вантажівок

Як заявив Директор з управління поставками ДОТ Яким Коваленко в ексклюзивному коментарі УНН, вони отримують певну інформацію що фірми, які раніше забезпечували ЗСУ продуктами харчування намагаються тиснути на нових постачальників.

"Ми отримуємо сигнали щодо спроб тиску на нових постачальників та виробників, які поставляють свою продукцію як субпідрядники. Здебільшого це залякування щодо закриття для них можливості постачання для ЗСУ, коли старі компанії "відновлять постачання". На жаль, також отримуємо сигнали щодо висловлення побажань від начальників продовольчих служб щодо виключного переліку виробників продукції від яких можливе приймання товару на військову частину", - розповів Коваленко. 

Тимчасова тиша: чому замовкли "ворожі" голоси проти ДОТ27.03.24, 12:45

Популярні

Новини по темі