nardep-oburivsya-nepomirno-dorogoyu-zakupivleyu-rosiyskikh-gayok-dlya-ukrayinskikh-aes

Нардеп обурився непомірно дорогою закупівлею російських гайок для українських АЕС

 • 16839 переглядiв

КИЇВ. 3 грудня. УНН. Збитковий Енергоатом переплачує сотні мільйонів доларів на закупівлі російських комплектуючих через "прокладки". Про це в ефірі одного з телеканалів заявив народний депутат України Анатолій Бурмич, передає УНН.

"Сьогодні ціни, ви знаєте, які на електрику. 30-го числа Євросоюз сказав, що в Україні найвищі ціни. І вони ще будуть підніматися. Чому? Та тому що ми знаємо, що таке Енергоатом.

Так, високотехнологічна галузь. Якщо вони проектувалися під ТВЕЛи, які зроблені в Росії, туди не можна ставити ТВЕЛи того ж Westinghouse, які ми зараз ставимо і проводимо 10 років експерименти на грані Чорнобильської катастрофи", - сказав він.

Бурмич впевнений, що українські АЕС можуть використовувати вітчизняні запчастини, замість того, щоб купувати втридорога гайки з Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Енергоатом витратив 42 тисячі євро на російські деталі

"Давайте у себе ці гайки налагодимо. Нам же постійно треба робити ремонти в тих же реакторах. Але ні, ми купуємо через 2-3 прокладки, наприклад від німецької компанії, яка виграла 50 тендерів, і купує в Росії ось ці ж гайки для Хмельницької АЕС. Ну освоїти гайки в Україні можна ж!", - підкреслив він.

Народний депутат навів приклад лише двох ситуацій, під час яких Енергоатомом було переплачено понад 200 млн євро.

"При вивезенні з Росії ціна 87 тис. євро, ввозиться в Україну через цю німецьку компанію 224 тис. Євро - в три рази! Так само труби, всього за 5 років Енергоатом переплатив за комплектуючі понад 200 млн доларів, це тільки приклади по двом компаніям. Ось де наші гроші, ось де наш бюджет", - резюмував Бурмич.

Нагадаємо, збиток Енергоатому за неповний рік досяг 5 млрд грн. Серед причин: збільшення витрат на адмінвитрати та "інші операційні витрати", які Енергоатом пояснити не зміг. За словами керівника компанії, вони планують піднімати вартість електроенергії для населення.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі