nafta-vidnovliuietsia-v-tsini-pislia-vbyvstva-lidera-khamas-v-irani-ale-dani-z-kytaiu-obmezhuiut-zrostannia

Нафта відновлюється в ціні після вбивства лідера ХАМАС в Ірані, але дані з Китаю обмежують зростання

 • 25960 переглядiв

Ф'ючерси на нафту Brent і WTI зросли на $2 після вбивства лідера ХАМАС в Ірані. Зростання цін відбулося попри побоювання щодо слабкого попиту в Китаї та очікування щодо рішень ОПЕК+.

Ціни на нафту зросли приблизно на $2 у середу, відскочивши від 7-тижневих мінімумів, на тлі того, як смерть лідера ХАМАС в Ірані посилила напруженість на Близькому Сході та затьмарила побоювання щодо слабкого попиту в Китаї, пише УНН з посиланням на дані Reuters.

Деталі

Ф'ючерси на нафту марки Brent зросли на $1,95, або на 2,5%, до $80,58 за барель до 13:31 за Гринвічем (16:31 за Києвом), тоді як активніший жовтневий контракт зріс у ціні на $2,14 до $80,21.

Ф'ючерси на американську нафту марки West Texas Intermediate виросли на $2,23, або на 3%, до $76,96 за барель.

Падіння індексу долара США на 0,4% також підтримало ціни. Послаблення долара може підвищити попит на нафту, зробивши товари, деноміновані в доларах, такі як нафта, дешевшими для власників інших валют.

Днем раніше Brent та WTI впали приблизно на 1,4%, закрившись на найнижчому рівні за сім тижнів.

Напруженість на Близькому Сході посилилася після новин про вбивство лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії в Ірані. 

Блінкен заявив, що США не причетні до вбивства лідера ХАМАСу31.07.24, 15:36

Це сталося наступного дня після того, як ізраїльський уряд заявив, що вбив топ-командира "Хезболли" в результаті авіаудару по Бейруту у відповідь на суботній ракетний обстріл Ізраїлю.

Окремо Сполучені Штати також завдали удару Іраку в останньому конфлікті в регіоні.

"Нічні події та збільшений геополітичний ризик лише тимчасово відстрочили нафтові бенчмарки. Якщо інфраструктура нафти та газу не буде вражена, останній стрибок навряд чи триватиме довго", - сказав Гаурав Шарма, незалежний нафтовий аналітик у Лондоні.

Конфлікт на Близькому Сході не вплинув на постачання із регіону.

Аналітики стверджують, що великі резервні виробничі потужності країн ОПЕК також обмежили вплив конфлікту на Близькому Сході.

"Тим не менш, у липні Brent і WTI знаходяться на шляху до найбільших втрат за місяць з жовтня 2023 року на тлі побоювань щодо перспектив попиту в Китаї, що зберігаються, і очікувань, що ОПЕК+ буде дотримуватися своєї поточної угоди з виробництва і почне скасовувати деякі скорочення виробництва з жовтня", - пише видання.

У четвер головні міністри країн ОПЕК+ проведуть онлайн-засідання спільного міністерського комітету з моніторингу (JMMC).

Уповільнення попиту на паливо в Китаї, найбільшому у світі імпортері сирої нафти, також чинить тиск на нафтові ринки.

Виробнича активність Китаю у липні скоротилася третій місяць поспіль, показав офіційний огляд у середу.

"Побоювання щодо китайського попиту залишаються підвищеними, оскільки сьогоднішні індекси PMI знизилися, а виробничий сектор продовжує скорочуватися. Це говорить про те, що будь-які додаткові прибутки через посилення напруженості на Близькому Сході можуть залишитися обмеженими та короткочасними", - сказав Харалампос Пісурос, старший інвестиційний аналітик брокерської компанії XM.

Прямі іноземні інвестиції в Китай рекордно впали у першому півріччі30.07.24, 10:25

Популярні

Новини по темі