nabu-namahaietsia-vidibraty-u-atovtsiv-zemli-yaki-ranishe-buly-samozakhopleni-naan

НАБУ намагається відібрати у АТОвців землі, які раніше були самозахоплені НААН

 • 113109 переглядiв

НАБУ розслідує приватизацію земель у Сумській області, які раніше самовільно використовувались підприємствами НААН. Детективи планують допитати понад 1500 учасників АТО, які отримали ці ділянки.

Національне антикорупційне бюро України планує допитати більше тисячі АТОвців щодо процедури приватизації земель у Сумській області. За версією детективів, землі, які приватизували захисники, начебто знаходилися у користуванні НААН. Втім, судовий реєстр містить зовсім протилежну інформацію - виявляється, НААН ці землі самозахопив і здавав в заборонену оренду комерсантам для вирощування їх врожаїв, повідомляє УНН.

Деталі

Зокрема, у суді розглядалося кримінальне провадження щодо самовільного використання державних земель державними підприємствами НААН "Іскра" і "Надія".

За версією слідства, службові особи державних підприємств "Іскра" і "Надія" у Сумській області у змові з керівництвом Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН з метою незаконного збагачення самовільно обробляли майже 3,5 тисячі га землі і сіяли там сільськогосподарські культури. Такі дії спричинили тяжкі наслідки державним інтересам шляхом завдання матеріальної шкоди понад 500 тисяч гривень.

Водночас правоохоронці наголосили, що вказані службові особи достовірно знали про відсутність правоустановчих та правонаступницьких документів на земельні ділянки та не мали відповідних рішень органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про передачу їх у власність або надання у користування.

"За результатами огляду встановлено, що 31 земельна ділянка державної власності (з 61 оглянутої), право власності або користування якими нікому не надавалось, використовуються ДП ДГ "Іскра" ІСГПС НААНУ та ДП ДГ АФ "Надія" ІСГПС НААНУ для вирощування сільськогосподарської культури кукурудзи", - йдеться в ухвалі суду.

Окрім того, досудовим розслідуванням встановлено, що керівництво вказаного Інституту та держпідприємств "Іскра" і "Надія" незаконно продали СТОВ "Батьківщина" посаджену на самозахоплених землях кукурудзу.

У подальшому урожай цієї кукурудзи було відчужено під виглядом власно вирощеної продукції юридичним особами, в тому числі, зареєстрованих за кордоном. Це може вказувати на здавання у приховану оренду державних земель.

Вказане кримінальне провадження підтверджує те, що "Іскра" і "Надія" не мали прав на землі, які їм приписує НАБУ і САП у кримінальному провадженні проти ексміністра агрополітики Миколи Сольського.

І навіть попри заяви самих посадовців НААН про те, що жоден гектар землі не передавався в оренду, службові особи держпідприємств, схоже, все ж заробляли на прихованій оренді.

Оскільки документів на земельні ділянки у "Іскри " і "Надії" не було, Держгеокадастр вирішив розпаювати вказані землі і роздати їх АТОвцям.

Однак, службові особи держпідприємств, схоже, не захотіли втрачати заробітки і ініціювали справу проти Сольського. Разом з НАБУ вони звинувачують його у сприянні АТОвцям приватизувати земельні ділянки, які вважали своїми. Проте Верховний Суд постановив, що ці земельні ніколи не належали цим держпідприємствам.

Для встановлення істини НАБУ та САП планує допит півтори тисячі людей, хоча розумні терміни слідства вже вичерпані. АТОвці своєю чергою називають дії НАБУ обурливими та вважають, що процедура приватизації була законною, а таке право їм надала держава за захист територій.

Варто зауважити, що детективи НАБУ, які виступають у справі Сольського на стороні НААН і проти передачі землі учасникам АТО, намагалися приховати експертизу із землеустрою. Цю експертизу вони замовили самі, але вже на етапі її готовності вирішили відмовитися від неї. Що з великою вірогідністю може говорити про те, що експертиза могла свідчити про невинуватість ексміністра.

Популярні

Новини по темі