na-misiatsi-vyiavyly-pecheru-ucheni-spodivaiutsia-shcho-v-nii-kolys-oseliatsia-astronavty

На Місяці виявили печеру. Учені сподіваються, що у ній колись оселяться астронавти

 • 10640 переглядiв

Учені вперше виявили на Місяці печеру, яка теоретично може бути ідеальним місцем для облаштування населеної бази на супутнику Землі.

Учені вперше виявили на Місяці печеру, яка теоретично може бути ідеальним місцем для облаштування населеної бази на супутнику Землі, пише УНН із посиланням на BBC.

Деталі

Глибина печери, знайденої італійськими вченими за допомогою радара, становить щонайменше 100 метрів. Однак дослідники припускають, що вона є лише однією із сотень подібних печер, які ховаються в "ще не вивченому підземному світі" Місяця.

Учені Лоренцо Бруццоне і Леонард Каррер з Університету Тренто в Італії виявили печеру, вивчаючи знімки добре відомого місячного району під назвою Море Спокою.

Це місячне море можна побачити із Землі неозброєним оком, і саме там 1969 року здійснили першу в історії посадку американські астронавти місії "Апполон-11".

Вхід у печеру розташований на місячній поверхні, а під ним розташовуються вертикальні стіни і внутрішній простір, що йде під нахил.

Науковці припускають, що печера виникла мільйони або навіть мільярди років тому, коли на Місяці пересувалася розпечена лава - саме вона могла проробити в камінні такий тунель.

Найближчим схожим феноменом на Землі вчені вважають вулканічні печери на іспанському острові Лансароте, каже професор Каррер. Він додає, що італійські вчені відвідували цей острів під час своїх досліджень.

Учені запідозрили, що на Місяці є печери, ще близько 50 років тому. Але тільки 2010 року американське космічне агентство NASA відправило на місячну орбіту апарат під назвою Lunar Reconnaissance Orbiter, який за допомогою радарів вивчив місця, де могли знаходитися входи в печери.

У результаті аналізу отриманих зображень і було зроблено нинішнє відкриття.

"Це приголомшливо. Коли робиш такі відкриття, то дивишся на отримані знімки і розумієш, що ти перша людина в історії людства, яка це бачить", - розповів Каррер.

Він додав, що автори дослідження одразу зрозуміли, що місячна печера може бути хорошим місцем для бази астронавтів. "Зрештою життя на Землі починалося саме в печерах, тож люди могли б оселитися в них і на Місяці", - вказав Каррер.

Відкриту ними печеру ще потрібно вивчити - і для цього вчені сподіваються використовувати радари, камери або навіть роботів. Поки що їм не відома ні точна глибина цієї печери, ні точний механізм її виникнення.

Учені сподіваються, що виявлення місячної печери допоможе їм у вивченні Марса - іншого космічного об'єкта, розташованого на набагато більш далекій відстані від Землі.

Робота Бруццоне і Каррера опублікована в науковому журналі Nature Astronomy.

NASA планируют построить железнодорожные пути на Луне15.05.2024, 21:24

Популярні

Новини по темі

У Києві погіршилась якість повітря: названо причину

 • 20900 переглядiв