mozhut-syagati-desyatki-milyoniv-tkachenko-pro-zbitki-kulturniy-spadschini-ukrayini-unaslidok-vpidrivu-kakhovskoyi-ges

Можуть сягати десятки мільйонів: Ткаченко про збитки культурній спадщині України унаслідок впідриву Каховської ГЕС

 • 1479701 переглядiв

КИЇВ. 17 червня. УНН. Збитки культурній спадщині України унаслідок підриву російськими загарбниками греблі Каховської ГЕС можуть сягати десятки мільйонів гривень. Про це в ефірі національного телемарафону розповів міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, передає УНН.

Цитата

"Я думаю, що мова йде про десятки мільйонів гривень (збитків культурній спадщині внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС, - ред.). Я не знаю точно, ми можемо лише здогадуватись з тієї інформації, яка нам на сьогодні доступна. Мова навіть не про гроші, мова про терористичний акт росіян, який завдав шкоди не тільки культурі, а і людям, екології. Нам доведеться виправляти цю ситуацію роками", - заявив Ткаченко.

Деталі

За його словами, значна частина підтоплених об'єктів знаходиться на тимчасово окупованих територіях. Серед них є Серед них є дійсно і мистецькі школи, центри культурних послуг, клуби, бібліотеки і два музеї.

"Серед тих місць, які надзвичайно важливі - це будинок-музей художниці Поліни Райко, археологія національного значення Олешківська Січ та місце, яке присвячено п'ятисотріччю першої згадки про козацтво - фортеця Тягин", - повідомив міністр.

Водночас він зауважив, що на підконтрольній Україні території є кілька підтоплених культурних пам'яток, ситуація контрольована.

Крім цього, Ткаченко повідомив, що окупанти крадуть та вивозять культурні цінності у Крим або в невідомому напрямку, а також знищують українські книжки, музейні об'єкти присвячені історії України. Він додав, що за словами представників влади тимчасово окупованих територій, є випадки колаборації деяких представників українських музеїв.

Нагадаємо

Міністерство культури та інформаційної політики повідомило, що наслідком катастрофи на Каховській ГЕС стало розкрадання копачами-грабіжниками археологічних об’єктів культурної спадщини України.

Українські Національні Новини

Культура

    Популярні

    Новини по темі

    18 червня: День батька в Україні, Міжнародний день паніки

     • 1842973 переглядiв