mon-khoche-zaprovadyty-novu-systemu-finansuvannia-zakladiv-vyshchoi-osvity

МОН хоче запровадити нову систему фінансування закладів вищої освіти

 • 48514 переглядiв

Міністр освіти Оксен Лісовий анонсував нові критерії фінансування вишів, включаючи працевлаштування випускників. Також впроваджується експеримент з грантами на навчання на суму 308 млн грн.

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий заявив, що МОН вже працює над новими критеріями фінансування закладів вищої освіти, одним з таких буде працевлаштування після закінчення закладу. Про це він сказав під час робочого візиту на Миколаївщину, передає кореспондент УНН.

Деталі

Лісовий каже, що існує таке поняття як фіктивний людський капітал: коли диплом фахівця видається людині, але вона не працює за цим дипломом.

Ми думаємо, що профінансували державним замовленням, скажімо, 5 000 інженерів, але ці інженери працюють у сфері послуг - офіціантами, баристами або кур'єрами,

- каже Лісовий.

Він зазначив, що держава виділила кошти на їх навчання, а інвестиції є досить високими, якщо порівняти з іншими країнами.

Ми працюємо над критеріями фінансування закладів вищої освіти, і зараз дискутуємо питання введення такого критерію, як працевлаштування після закінчення закладу. Якщо ми дійдемо згоди щодо введення цього критерію в формулу фінансування закладів вищої освіти, це впливатиме на фінансування цих закладів,

- розповів міністр.

За його словами, окремим питанням у сфері вищої освіти є гранти на навчання, які цього року були введені на загальну суму 308 млн грн. Ці кошти виділяються безпосередньо громадянину. Раніше кошти державного замовлення надходили до університету, який набирав студентів. Якщо студенту не подобалось навчання і він переходив до іншого університету, то переходив на контрактну форму навчання або на держзамовлення, якщо було місце.

Тут же інша механіка: гроші даються на навчання студенту. Якщо студенту не сподобалось в одному університеті, він може забрати свої гроші і піти в інший університет. Це експеримент, який здійснюється за дорученням президента України Володимира Зеленського, і ми подивимося, як він спрацює цього року. Це цікавий експеримент, і я переконаний, що це правильна філософія,

- додав Лісовий.

Нагадаємо

Раніше віцепрем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомляв, що Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про реформу фінансування вищої освіти (№10399), що передбачає запровадження грантів на навчання.

Популярні

Новини по темі

В Одесі повторний вибух - мер

 • 33216 переглядiв

Вибухи в Сумах: в ОВА повідомили про успішну роботу ППО

 • 59225 переглядiв

В Одесі чутно вибухи - мер

 • 29090 переглядiв