mok-zvynuvatyv-rosiiu-u-hendernomu-skandali-z-alzhyrskoiu-bokserkoiu

МОК звинуватив Росію у гендерному скандалі з алжирською боксеркою

 • 14735 переглядiв

МОК поклав на Росію відповідальність за гендерний скандал з Іман Хеліф на Олімпіаді-2024. IBA, очолювана другом глави Служби безпеки президента РФ, звинуватила боксерку в надмірному рівні тестостерону.

Гендерний скандал на Олімпіаді-2024: італійська боксерка зупинила бій за 46 секунд, звинувативши суперницю з Алжиру в тому, що вона чоловікГендерний скандал на Олімпіаді-2024: італійська боксерка зупинила бій за 46 секунд, звинувативши суперницю з Алжиру в тому, що вона чоловік  на Олімпіаді-2024. Про це пише The Wall Street Journal, передає УНН.

Деталі

У 2023 році алжирська боксерка Іман Хеліф, за даними Міжнародної асоціації боксу (IBA), не пройшла гормональний тест. Незадовго до бою за золоту медаль на Чемпіонаті світу з боксу серед жінок IBA дискваліфікувала її через зависокий рівень чоловічого гормону тестостерону. Оскільки МОК не визнає організацію, її вердикт не вважається дійсним на Олімпіаді, тож боксерку допустили до змагань.

Після бою Хеліф з італійською боксеркою Анджелою Каріні на Олімпіаді-2024 скандал спалахнув з новою силою, адже та заявила, що Хеліф — "біологічний чоловік", а тому бій був нечесний.

На тлі цього МОК відкрито звинуватив Росію у втручанні в олімпійський турнір з боксу і використанні спорту для розпалювання ворожнечі. Представники IBA, яку очолює друг глави Служби безпеки президента Росії Умар Кремльов, не надали жодних подробиць щодо проведених тестів спортсменки.

Зокрема, 6 серпня IBA провела пресконференцію, під час якої фактично оголосила учасниць жіночого боксерського турніру — Іман Хеліф з Алжиру та Лінь Юйтін з Тайваню — чоловіками. Водночас генеральний секретар організації Кріс Робертс заявив, що IBA не може ділитися будь-якою медичною інформацією про проведені тести через конфіденційність, порадивши журналістам "читати між рядків".

Доповнення

Президент IBA Умар Кремльов під час телеконференції розкритикував президента МОК Томаса Баха та заявив, що його метою є "захист жінок-спортсменок". Однак МОК не висловив довіру до гендерних тестів асоціації, назвавши їх нелегітимними. Вони підкреслили, що боксери, про яких заявив Робертс, народилися жінками і завжди змагалися як жінки.

Очільник МОК Томас Бах описав скандал як "політично вмотивовану культурну війну". Адже Росія в результаті здобула необхідну їй увагу — на конфлікт, зокрема, зреагували премʼєрка Італії Джорджа Мелоні та кандидат у президенти США Дональд Трамп.

Контекст

1 серпня Хеліф за 46 секунд перемогла представницю Італії Анджелу Каріні на Олімпіаді-2024. Каріні заявила, що Хеліф — "біологічний чоловік", а тому бій був нечесний. Почався скандал, проти Хеліф виступили Джоан Роулінг, Ілон Маск, Джорджа Мелоні та Дональд Трамп. Але Міжнародний олімпійський комітет сказав, що спортсменка продовжить виступати, оскільки IBA не надає переконливих доказів щодо проведених гормональних і генетичних тестів Хеліф.

На Олімпіаді розгорівся скандал через боксерок із Y-хромосомами: сьогодні новий бій03.08.24, 13:59

Популярні

У Києві та області пролунали вибухи

 • 53323 переглядiв

Суд США визнав Google монополістом на ринку онлайн-пошуку

 • 59027 переглядiв

Росія обстріляла Сумщину 35 разів: 1 загиблий, 2 поранених

 • 36177 переглядiв

Grain from Ukraine: Україна поставила 538 тонн олії до Мавританії

 • 93204 переглядiв

Новини по темі

Російські війська завдали удару по Циркунах на Харківщині

 • 17939 переглядiв

Skyeton запускає виробництво дронів у Словаччині для ЗСУ

 • 21796 переглядiв

На оборонному заводі в Росії стався вибух: троє загиблих

 • 21736 переглядiв

Київ зазнав ракетного удару: стали відомі наслідки

 • 31786 переглядiв