mizhnarodnyi-den-pyva-top-20-faktiv-pro-khmilnyi-napii

Міжнародний день пива: ТОП 20 фактів про хмільний напій

 • 81175 переглядiв

Сьогодні відзначається Міжнародний день пива. Від давніх витоків до сучасних рекордів - дізнайтеся 20 захопливих фактів про третій за популярністю напій у світі після води та чаю.

Сьогодні в усьому світі відзначається неофіційне свято - Міжнародний день пива (англ. International Beer Day). УНН зібрав для вас цікаві факти про популярний хмільний напій.

  1. Пиво - третій за популярністю напій у світі після води та чаю. 
  2. Найбільш ранні свідчення пивоваріння датуються приблизно 3500-2900 рр. до н. е. Найдавніші свідчення у вигляді хімічних залишків були знайдені в Стародавньому Ірані. 
  3. Пивоварами в Стародавньому Єгипті були жінки. 
  4. Найбільш рання письмова згадка про пиво трапляється у V столітті до нашої ери в працях давньогрецького письменника Ксенофонта.
  5. Важливий внесок у розвиток пивоваріння зробив данський ботанік Еміль Крістіан Гансен. У 1881 році він першим отримав чисту культуру пивних дріжджів, що значно поліпшило якість продукту. Пивні дріжджі, розроблені за технологією Гансена, виробляються і сьогодні.
  6. У Стародавньому Китаї пиво варили з пророщеного рису, а також з рису з додаванням фруктів.
  7. Безалкогольне пиво виробляється або шляхом усунення бродіння, або шляхом видалення алкоголю з готового пива. Порівняно з виробництвом звичайного пива, технологія виробництва безалкогольного пива являє собою складнішу процедуру. 
  8. До трійки найбільших країн-виробників пива входять Китай, США, Німеччина.
  9. Найбільший музей, присвячений пивоварінню, розташований в Альтенбурзі, Німеччина.
  10. Найміцніше пиво у світі має міцність 67,5%. Його створила 2017 року шотландська пивоварня Brewmeister. Пиво називається Snake Venom. Цей міцний напій має досить сильний ефект і виробляється з використанням копченого торф'яного солоду з додаванням елю і шампанських дріжджів. З огляду на те, що горілка і віскі зазвичай мають міцність 40%, творці рекомендують вживати тільки 30-35 мл за раз. На шийці навіть є жовта попереджувальна етикетка.
  11. Найбільшим виробником пива у світі є бельгійська корпорація Anheuser-Busch InBev. Ця компанія володіє близько 400 пивними брендами в 50 країнах (Budweiser, Corona, Stella Artois, Beck's, Hoegaarden і Leffe та ін.).
  12. Найпоширеніший сорт пива - лагер, його частка у світовому споживанні сягає 80%.
  13. Вважається, що популярна закуска до пива у вигляді чіпсів була винайдена випадково. Шеф-кухар на ім'я Джордж Крам у відповідь на критику заможного відвідувача, що його картопля нарізана надто товстими шматками, нарізав картоплю тоненькими слайсами і обсмажив. Відвідувачу та його гостям страва сподобалася. Через деякий час чіпси стали найпопулярнішою стравою ресторану, де працював Джордж Крам.
  14. Найстаріша пивоварня у світі на сьогодні - це пивоварня Weihenstephan у Фрайзингу, Німеччина. Її було засновано 1040 року.
  15. Budweiser - найвідоміше пиво у світі. 
  16. Чехія стала першою країною у світі, де з'явився музей пива.
  17. Щороку в Німеччині проводиться найбільший у світі пивний фестиваль - Октоберфест. Фестиваль відвідують близько 6 мільйонів осіб. 
  18. Колишній президент США Барак Обама був першим президентом, який зварив пиво в Білому домі.
  19. У пивоварні Schloss Starkenberger у Тарренці, Австрія, можна поплавати в басейні з пивом. 
  20. В Ісландії пиво було незаконним до 1989 року. Вся справа в поглядах на патріотизм. Коли 1922 року Ісландія зняла заборону з інших алкогольних напоїв, що діяла з 1915 року, то пиво вирішили залишити під забороною, оскільки його дуже любили в Данії, від якої Ісландія стала повністю незалежною тільки 1944 року і відносини з якою довгий час були напруженими. В Ісландії ж вважали, що пити улюблений напій данців просто непатріотично.

Популярні

На Дніпропетровщині сили ППО збили чотири російські дрони

 • 47363 переглядiв

В російському Курську вночі пролунали вибухи

 • 103217 переглядiв

Міжнародний день пива: ТОП 20 фактів про хмільний напій

 • 81175 переглядiв

Новини по темі

Міжнародний день пива: ТОП 20 фактів про хмільний напій

 • 81175 переглядiв

У медальному Олімпіади Україна посідає 35-ту позицію

 • 15552 переглядiв

Землетрус магнітудою 5,0 стався на півдні Італії

 • 18033 переглядiв

Літак із звільненими ув'язненими приземлився в ФРН

 • 33680 переглядiв