ukenru
misiya-magate-maye-vzhe-sogodni-pributi-do-kiyeva-u-mzs-povidomili-detali

Місія МАГАТЕ має вже сьогодні прибути до Києва: у МЗС повідомили деталі

 • 192946 переглядiв

КИЇВ. 29 серпня. УНН. Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) сьогодні має прибути до Києва. Очікується, що вона розпочне роботу на ЗАЕС ближчими днями. Про це повідомив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

Ніколенко нагадав, що на запрошення уряду України МАГАТЕ сформувало місію для візиту на тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію. До її складу увійшли 14 міжнародних експертів. Очолює місію - генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Цитата

«Делегація міжнародних експертів вже вирушила із Відня і сьогодні має прибути до Києва. Очікується, що місія розпочне роботу на ЗАЕС ближчими днями», - повідомив Ніколенко.

Деталі

За його словами, місія МАГАТЕ сфокусується на трьох завданнях:

· Фізичний захист

· Ядерна безпека

· Ґарантії нерозповсюдження ядерних матеріалів

«Позиція України чітка: окупація Запорізької АЕС зі сторони російських військ та завезення на її територію великої кількості військової техніки і боєприпасів в порушення всіх міжнародних правил наражають атомну станцію на екстремальну небезпеку, зокрема провокування ядерного інциденту», - зазначив Ніколенко.

Як підкреслив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, росія має негайно демілітаризувати об‘єкт, вивести військові підрозділи, техніку та працівників Росатому і повернути контроль над ЗАЕС уряду України.

Ніколенко наголосив, що Україна розраховує, що МАГАТЕ відіграє важливу роль в досягненні цієї мети.

Доповнення

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на Запорізьку АЕС (ЗАЕС) розпочнеться 31 серпня, у середу, і триватиме до 3 вересня.

Кулеба заявляв, що МАГАТЕ повинна визнати порушення ядерних протоколів росією на Запорізькій АЕС.

Українські Національні Новини

Політика