ministerstvo-yustytsii-ssha-oskarzhyt-rishennia-pro-zniattia-z-trampa-zvynuvachen

Міністерство юстиції США оскаржить рішення про зняття з Трампа звинувачень

 • 11609 переглядiв

Міністерство юстиції США оскаржить рішення про зняття звинувачень із Трампа за приховування секретних документів після відходу з Білого дому.

Спеціальний прокурор Джек Сміт подасть апеляцію на рішення про припинення справи про документи Трампа. Повідомляє УНН з посиланням на Reuters і Les Échos.

Міністерство юстиції США уповноважило спеціального прокурора подати апеляцію на рішення федерального судді щодо зняття обвинувачень із колишнього президента США Дональда Трампа за приховування секретних документів після відходу з Білого дому.

Контекст

Американський суддя у Флориді в понеділок припинив кримінальну справу, яка звинувачує Дональда Трампа в незаконному зберіганні секретних документів після відходу з посади президента, що принесло колишньому президенту-республіканцю ще одну велику юридичну перемогу, оскільки він прагне повернутися в Білий дім.

Трамп у своєму повідомленні в соціальній мережі заявив, що це рішення має бути "всього лише першим кроком", і закликав до припинення всіх чотирьох кримінальних справ проти нього.

Окружний суддя США Ейлін Кеннон, призначена Трампом, постановила, що спеціальний прокурор Джек Сміт, який очолює обвинувачення, був призначений на свою посаду незаконно і не мав повноважень на порушення справи.

Суддя встановив, що генеральний прокурор США Меррік Гарланд, який призначив Сміта 2022 року для спостереження за розслідуваннями, що стосуються Трампа, не мав повноважень "призначати федерального чиновника з такими самими прокурорськими повноваженнями, якими володіє спеціальний прокурор Сміт".

Однак представник Сміта Пітер Карр заявив, що рішення Кеннона "відхиляється від одноманітних висновків усіх попередніх судів", які розглядали це питання. Суди неодноразово доходили висновку, що генеральний прокурор має право призначати спеціальних адвокатів для проведення певних розслідувань.

Довідка

У травні Трамп був засуджений за звинуваченнями штату Нью-Йорк, пов'язаними з виплатою грошей порнозірці, щоб запобігти секс-скандалу перед виборами 2016 року. Трамп не визнав себе винним у справі про документи і в іншій справі Сміта, а також за звинуваченнями, пов'язаними з виборами, в суді штату Джорджія.

У справі про документи Трампу висунули звинувачення в тому, що він навмисне зберіг секретні документи з національної безпеки у своєму маєтку Мар-а-Лаго у Флориді після того, як він залишив посаду президента 2021 року, і перешкоджав зусиллям уряду щодо отримання цих матеріалів. Прокурори заявили, що документи стосувалися військових і розвідувальних питань США, зокрема подробиць про американську ядерну програму.

Суд во Флориде закрыл дело против Трампа за ненадлежащее обращение с секретными документами - СМИ15.07.2024, 20:05

Популярні

Новини по темі

Більше ніж половина українців не вважають себе європейцями

 • 106455 переглядiв

Потужний вибух пролунав у Херсоні: що відомо

 • 28117 переглядiв