minenerho-poky-ne-planuie-novoho-pidniattia-taryfiv-na-elektroenerhiiu

Міненерго поки не планує нового підняття тарифів на електроенергію

 • 67282 переглядiв

Заступниця міністра енергетики заявила, що наразі не планується підвищення тарифу на електроенергію до 7 грн. Чинний тариф 4,32 грн/кВт*год покриває собівартість виробництва та залишається одним з найнижчих у Європі.

Заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук заявила, що вони поки не розглядають підняття тарифу на електроенергію до 7 грн, хоча вартість електроенергії для населення після підняття тарифу залишається однією з найнижчих в Європі.

Про це вона розповіла в інтерв’ю Оbozrevatel, пише УНН.

На питання щодо підняття цін на електроенергію до 7 грн Гринчук відповіла, що таких планів немає.

Щодо підвищення тарифу: 31 травня Кабмін схвалив рішення про продовження дії положення про покладання спеціальних обов'язків (ПСО) на учасників ринку електроенергії, згідно з яким встановлюється єдина фіксована ціна для індивідуальних та колективних побутових споживачів на рівні 4,32 грн/кВт*год до 30 квітня 2025 року. Цей чинний із 1 червня тариф покриває виключно собівартість виробництва електроенергії двома державними енергокомпаніями ("Енергоатомом" та "Укргідроенерго"), а також передачу електроенергії, її розподіл в регіонах і постачання споживачу

- каже вона.

Заступниця міністра енергетики каже, що держава субсидує тарифи на електроенергію для населення, які раніше становили 2,64 грн за кВт*год. Ці тарифи були значно нижчими за реальну вартість електроенергії та потребували дотацій для покриття різниці.

Однак, через обширні пошкодження енергетичної інфраструктури, уряд зараз змушений витрачати значні суми на відновлення об'єктів, щоб забезпечити наявність світла у домівках, і тому не може надавати таку ж масштабну фінансову підтримку населенню, як це було раніше.

"Вартість електроенергії для населення після підняття тарифу залишається однією з найнижчих в Європі та коштує менше, ніж у тій же Молдові, Болгарії чи Македонії", - додає вона.

Гринчук зазначила, що збільшення тарифів на електроенергію допомагає фінансувати ремонт та відновлення енергетичної системи. Вона вказала, що завдяки коштам, отриманим у 2023 році після коригування тарифів для домогосподарств, енергетичні компанії змогли підготуватися до зимового періоду. Було відремонтовано приблизно 20 ГВт потужностей і до системи додано ще 3 ГВт.

Нагадаємо

Лідер "Батьківщини", народна депутатка Юлія Тимошенко висловила впевненість, що ціна кіловата атомної енергії, яка і йде на потреби українського споживача – 97 копійок. Тому, на її думку, для підвищення вартості електроенергії до 4.32 грн. не було жодних причин.

Популярні

Новини по темі

Уряд затвердив початок та кінець навчального року в школах

 • 24217 переглядiв