meteliki-ye-bilsh-efektivnimi-zapilyuvachami-nizh-bdzholi-doslidzhennya

Метелики є більш ефективними запилювачами, ніж бджоли - дослідження

 • 569382 переглядiв

Деталі

На тлі широко поширеного занепокоєння з приводу скорочення кількості диких комах-запилювачів, таких як бджоли і метелики, дослідники Університету Сассекса виявили, що метелики є особливо важливими запилювачами для природи.

Вивчаючи 10 ділянок на південному сході Англії протягом липня 2021 року, дослідники із Сассекса виявили, що 83% відвідувань комахами квітів ожини припадає на день. У той час як метелики здійснювали менше відвідувань протягом коротших літніх ночей, але змогли запилити квіти швидше.

У результаті дослідники дійшли висновку, що метелики є більш ефективними запилювачами, ніж комахи, що літають вдень, такі як бджоли, яких традиційно вважають «працьовитими». У той час як у денних комах є більше часу для перенесення пилку, метелики роблять важливий внесок у короткі години темряви.

Фіона Метьюз, професорка біології довкілля Університету Сассекса і співавторка цього останнього дослідження, каже: "Бджоли, безсумнівно, важливі, але наша робота показала, що метелики запилюють квіти швидше, ніж денні комахи".

Комахи-запилювачі є життєво важливою частиною багатьох екологічних спільнот і дуже важливою частиною природної екосистеми. Запилювачі дозволяють рослинам плодоносити, зав'язувати насіння і розмножуватися. Це, своєю чергою, забезпечує їжу і середовище існування для низки інших істот. Таким чином, здоров'я наших екосистем здебільшого пов'язане з бджолами та іншими запилювачами. Однак здебільшого через зміну клімату та інтенсивне землеробство спостерігається повсюдне скорочення кількості диких запилювачів.

Це дослідження показує, що як нічні, так і денні запилювачі повинні бути захищені, щоб природні екосистеми могли процвітати.

Дослідження опубліковано 29 березня в PLOS ONE.

Нагадаємо

ЄС заборонив використовувати токсичні для бджіл пестициди.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    ППО працює на Київщині через загрозу атаки БпЛА

     • 50293 переглядiв

    У Києві оголошено повітряну тривогу

     • 71295 переглядiв

    У Києві оголошено повітряну тривогу: працює ППО

     • 30044 переглядiв

    Новини по темі

    Папу Франциска виписали з лікарні

     • 284178 переглядiв

    COVID в Україні пішов на спад: за тиждень на 5% менше заражень

     • 1219965 переглядiв

    За 400 днів війни у Києві народилися понад 18 тисяч немовлят

     • 845066 переглядiв