makron-zaspokoiv-soiuznykiv-po-nato-ta-ukrainu-na-tli-politychnoi-nevyznachenosti-vdoma-euractiv

Макрон заспокоїв союзників по НАТО та Україну на тлі політичної невизначеності вдома - Euractiv

 • 54457 переглядiв

Президент Франції Макрон запевнив союзників по НАТО і Україну, що, незважаючи на політичну невизначеність після парламентських виборів, Париж залишається відданим європейській безпеці, підтримуючи Україну і зобов'язання перед НАТО.

На тлі того, як вибори до законодавчих органів Франції створили невизначеність щодо форми наступного уряду, президент країги Еммануель Макрон за зачиненими дверима у Вашингтоні запевнив союзників по НАТО та Україну, що Париж залишається відданим безпеці Європи, пише УНН з посиланням на Euractiv.

Деталі

"Я підтвердив усім союзникам [НАТО], що Франція буде зберігати лінію в Європі, Альянсі та в своїй підтримці України, тому що політичні сили, які становлять більшість у Національних зборах, виступають за цю лінію", - сказав Макрон журналістам після саміту.

"Ніхто з тих, хто поставив під сумнів ці лінії, не має більшості", - додав він, як вказує видання, "посилаючись на ультраправе "Національне об’єднання",

"Я заспокоїв союзників", - сказав Макрон під час своєї короткої поїздки до Вашингтона, лише через два дні після того, як результати позачергових виборів у Франції залишили у багатьох сумніви щодо подальших зобов'язань Парижа, кажуть люди, знайомі з ходом дискусій.

Макрон закликав до дострокових парламентських виборів на початку червня після того, як ультраправа партія "Національне об'єднання" отримала на європейських виборах утричі більше місць, ніж його виборчий список у ЄС.

Напередодні виборів опитування передбачали, що ультраправі матимуть більшість місць у Національній асамблеї країни, що викликало побоювання, що політсила зможе претендувати на посаду прем'єр-міністра.

Однак через відсутність явної більшості у Макрона, у лівого альянсу, та в ультраправих результати поставили політичну ситуацію у Франції в глухий кут, а її союзники не розуміють, чого очікувати від оборони і зовнішньої політики країни, зауважує видання.

Напередодні саміту НАТО та через кілька днів після остаточних результатів виборів Макрон написав листа до французької громадськості, де він "закликав усі політичні сили, які визнають себе в республіканських інституціях, у верховенстві права, у парламентаризмі, європейській орієнтації та захисті незалежності Франції, брати участь у щирому та лояльному діалозі для побудови міцної, обов’язково плюралістської більшості для країни".

Euractiv, як зауважується, розуміє, що лист був навмисно опублікований напередодні саміту НАТО, припускаючи обнадійливий крок, що країна не радикально змінюватиме свою позицію.

"Я не відчував занепокоєння серед своїх колег; я відчув полегшення", - сказав Макрон журналістам за підсумками саміту.

"Це тому, що вони розуміли, що ризик побачити [прибуття у Франції] політичного формування, яке ставить під сумнів присутність Франції в інтегрованому командуванні НАТО та підтримку України, що ускладнить [дотримання] вже ухваленого рішення", - сказав він, як вказано, говорячи про "Національне об'єднання".

Макрон, однак, відмовився коментувати кандидатуру майбутнього прем'єр-міністра і питання про те, чи буде вона від крайної лівої партії France Insoumise, яка входить до лівої коаліції, яка здобула більшість місць на дострокових виборах.

Зеленський і Макрон на саміті НАТО обговорили наступний оборонний пакет12.07.24, 09:39

На міжнародному рівні Франція очолює коаліцію із закупівлі та координації зброї та ракет дальньої дії для постачання Україні, пообіцяла винищувачі Mirage та направила 2000 військовослужбовців до країн Балтії та Румунії для посилення східного флангу альянсу, зауважує видання.

Під час двосторонніх переговорів на найвищому рівні зі своїми колегами Макрон "заявив, що Франція сьогодні має всі засоби, щоб підтвердити свої зобов’язання перед Україною та її союзниками", повідомило Euractiv французьке дипломатичне джерело.

В офіційній промові перед своїми колегами на закритому засіданні Макрон "на закінчення заявив, що французи зробили вибір виключити екстремістські партії, які могли б кинути виклик прихильності Франції Україні або всередині Альянсу", додали вони.

"Франція має сильного президента, який діє на міжнародній арені. Учора в мене відбулася дуже хороша розмова з моїм другом Еммануелем Макроном, тому мені не цікаво, що станеться", - заявив журналістам канцлер Німеччини Олаф Шольц після двосторонніх переговорів зі своїм французьким колегою у середу.

"Франція буде в міжнародному порядку денному великим партнером, сильним партнером для всіх нас, і особливо партнером для Німеччини", - заявив Шольц журналістам раніше цього тижня.

У Вашингтоні Макрон зустрівся з кількома іншими лідерами НАТО, включаючи новообраного прем'єр-міністра Нідерландів Дірка Схофа та свого британського колегу Кіра Стармера.

На знак свого прагнення збільшити оборонне виробництво ракет великої дальності та підтримати Україну Франція разом із Німеччиною, Італією та Польщею запустила ініціативу ELSA з розробки, виробництва та постачання цих коштів.

Франція, Німеччина, Італія та Польща підписали угоду про спільне створення крилатих ракет великої дальності - Reuters11.07.24, 17:04

Популярні

Новини по темі

За перше півріччя ВВП України зросло 4,1% – Мінекономіки

 • 19225 переглядiв

Сезон лептоспірозу: в МОЗ розповіли, як захиститися

 • 15338 переглядiв

В окупованому Криму пролунали вибухи - ЗМІ

 • 25798 переглядiв

У Маріуполі гучно: є влучання в аеропорту - Андрющенко

 • 25592 переглядiв