krok-nazustrich-shcho-zminyt-pomiakshennia-zaborony-konvertuvaty-valiutni-kredyty-u-hryvni-dlia-biznesu

Крок назустріч: що змінить пом'якшення заборони конвертувати валютні кредити у гривні для бізнесу

 • 105031 переглядiв

Що змінить пом'якшення заборони конвертувати валютні кредити у гривні для бізнесу.

Український бізнес завжди знаходить способи пристосуватися до викликів, навіть у найскладніші часи. Тотальна заборона на конвертацію валютних кредитів у гривню створює додаткові труднощі для підприємців, однак їх можна спростити, дозволивши банку і бізнесу самостійно домовлятися про доцільність такої операції, пише УНН.

В умовах складної економічної ситуації в Україні дозвіл банкам і бізнесу індивідуально вирішувати питання конвертації валютних кредитів у гривню може стати важливим кроком для покращення взаємин між банками та їх клієнтами. Такий підхід дозволить банкам більш гнучко реагувати на потреби клієнтів, що в результаті покращить їхні фінансові показники та зменшить ризики неповернення кредитів.

На цьому у коментарях УНН наголосили й економічні експерти.

"Враховуючи те, що економічна ситуація дуже складна для більшості суб’єктів господарювання в Україні, варто було б, як мінімум, пом’якшити (заборону НБУ на реструктуризацію валютних кредитів – ред.). Тому що, якщо, наприклад, клієнт домовляється з банком, і банк готовий іти на зустріч клієнту, наприклад, постійному клієнту, чи такому, з яким довго працює, і хороша кредитна історія, то чому б не дозволити це зробити, аби хоча б трохи полегшити фінансове становище суб’єкта господарювання", - зазначив у коментарі УНН голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Економічний експерт Олександр Паращій впевнений, що банки в Україні достатньо самодостатні і не потребують додаткового захисту від клієнтів. Він наголошує, що, дозволивши банкам і клієнтам домовлятися про конвертацію кредитів у гривню, НБУ сприятиме розвитку бізнесу, що є критично важливим для економіки країни. Це підвищить довіру до банківського сектору і створить сприятливий бізнес-клімат.

У той же час юристи вказують на те, що ця заборона суперечить принципу свободи договору.

"Вказану імперативну заборону неможливо обійти, навіть якщо наявна згода обох сторін кредитного договору. Вказане обмеження НБУ негативно позначається на економічній активності", - каже адвокат, партнер "Алєксєєв, Боярчуков та партнери" Назарій Адамчук.

Варто зазначити, що вказана постанова про заборону конвертації валютних кредитів була введена ще попереднім головою НБУ Кирилом Шевченком на початку повномасштабного вторгнення. Однак, нинішній очільник регулятора Андрій Пишний має можливість змінити ситуацію, адже, як зазначають експерти, наразі НБУ нічого не заважає пом'якшити її.

До того ж, пом'якшення заборони на конвертацію валютних кредитів матиме позитивні наслідки для економіки України і сприятиме розвитку бізнесу, який є основою економічної стабільності країни. Дозволивши банкам і клієнтам індивідуально вирішувати питання конвертації, НБУ зможе створити більш гнучкі умови для підприємців, що, своєю чергою, призведе до підвищення економічної активності та зростання ВВП.

"Такі зміни дуже доречні і допоможуть забезпечити економічну стабільність та бюджетні надходження, необхідні для підтримки країни", - наголосила у коментарі УНН нардеп, член економічного комітету Верховної Ради Людмила Буймістер.

Одними з представників українського бізнесу, що мають валютний кредит, який тягнеться ще з 2006 року, є власники столичного ТРЦ "Гулівер". До речі, на момент отримання кредиту компанія, що отримала позику, мала інших власників. Кризи 2008 та 2014 років завдали непоправного удару бізнесу, що кредитувався у валюті. Це призвело до того, що теперішні власники "Гуліверу" були змушені піти у 2020 році на реструктуризацію боргу. Однак, конвертувати кредит в гривні тоді не вдалося.

Тож, можливо, час змін настав, і Нацбанк невдовзі перегляне свою політику щодо конвертації валютних кредитів у гривню. Дозволивши банкам і клієнтам індивідуально вирішувати це питання, НБУ створить сприятливі умови для бізнесу, зменшить ризики неповернення кредитів та зміцнить довіру до банківського сектору. Це важливий крок до стабілізації економіки України та підтримки підприємців у важкі часи.

Популярні

Новини по темі

В Одесі повторний вибух - мер

 • 33216 переглядiв

Вибухи в Сумах: в ОВА повідомили про успішну роботу ППО

 • 58878 переглядiв