kolaboratsionizm-yak-biznes-odeskykh-pidpryiemtsiv-hrozy-i-naumenka-poviazanyi-iz-rosiieiu

Колабораціонізм? Як бізнес одеських підприємців Грози і Науменка пов'язаний із росією

 • 151513 переглядiв

На третьому році війни росії проти України компанія, пов'язана з росією, продовжує працювати в Україні, потенційно співпрацюючи з суб'єктами, які потрапили під санкції.

На третій рік широкомасштабної війни, розв'язаної росією, в Україні продовжує працювати компанія, чиє коріння веде в цю ж росію. УНН розбирався, чому правоохоронні органи, практично в себе під носом не бачать ворога, що зачаївся, а також яку відповідальність мають нести ті, хто співпрацює з росіянами.

Отже, ТОВ "Омега Термінал-Україна". Згідно з даними системи youcontrol, ця компанія зареєстрована не просто десь у столиці, а на вул. Михайла Грушевського 28-2а, тобто в будівлі біля будинку офіцерів, у тому самому кварталі, де і Верховна рада України.

Згідно з даними цієї ж системи, засновником компанії є швейцарська Omega Terminal S.A. Можливо, інформація про те, що українську компанію створила швейцарська задовольняє правоохоронців.

Однак перевірка швейцарської фірми показала, що нею керує громадянин рф Михайло Іпатов. За даними ЗМІ, він входить у коло близького спілкування президента росії володимира путіна.

Варто зазначити, що українська "Омега Термінал-Україна" активно працює на зерновому терміналі "Олімпекс" в Одеській області. Зокрема, вона веде справи з компанією "Аттолло Гранум", через яку одеські бізнесмени Сергій Гроза і Володимир Науменко спробували зберегти контроль над цим зерновим терміналом. "Аттолло Гранум" також фігурує в кількох кримінальних провадженнях за фактами  ухилення від сплати податків, а також, з великою ймовірністю, активно співпрацює з підсанкційним контрабандистом Вадимом Альперіним.

За даними ЗМІ, Іпатов також керує ще однією швейцарською компанією Грози та Науменка - GNT Europe SA. Ця компанія не просто входить до агрохолдингу GNT Group одеських бізнесменів Сергія Грози та Володимира Науменка, вона володіє в Україні частками в низці компаній, що продовжують працювати і після широкомасштабного вторгнення росії. Ба більше, деякі навіть підозрюються в сірому експорті зернових.

Згідно зі швейцарськими реєстрами, пов'язаною з Михайлом Іпатовим особою є Душан Денич, громадянин Сербії, який також тісно пов'язаний з агрохолдингом Грози і Науменка GNT Group. Денич був його фінансовим директором і, ймовірно, з його допомогою Гроза і Науменко спробували "кинути" американських кредиторів.

За даними ЗМІ, з 2020 року Іпатов є керівним партнером Algorithmics Central Europe. Algorithmics ( Algoritmika в росії) - провідна російська онлайн-школа програмування.

Згідно зі швейцарським реєстром, Іпатов у 2022 році також відкрив школу Algorithmics у Женеві (Швейцарія).

Членкиня експертної ради при Уповноваженому Верховної Ради з прав людини, адвокатка Надія Чухраєва в коментарі УНН зазначила, що, за співробітництво українських компаній з країною-агресором може настати кримінальна відповідальність за статтею 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

За словами Чухраєвої, частиною 4 цієї статті ККУ зазначено таке: передача матеріальних ресурсів незаконним збройним або воєнізованим формуванням, створеним на тимчасово окупованій території, та/або збройним або воєнізованим формуванням держави-агресора, та/або ведення господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, зокрема окупаційною адміністрацією держави-агресора.

Адвокат зазначила, що ця норма звучить досить розширено і неконкретно. Поняття "взаємодії" Кримінального кодексу не визначається.

При цьому, за словами юриста, під господарську діяльність, згідно з Господарським кодексом України, підпадає будь-яке постачання товару, виконання робіт, надання послуг окупаційній владі або державі-агресору. "Якщо розширити це поняття, то веденням господарської діяльності у взаємодії з окупаційною владою і державою-агресором може вважатися також сплата будь-яких обов'язкових платежів на користь росії (податки, державне мито тощо), проходження дозвільних і ліцензійних процедур у російській федерації", - зазначила Чухраєва.

Додатково слід звернути увагу, що, якщо ми говоримо про співпрацю української компанії (тобто юридичної особи) - постає питання, хто ж нестиме відповідальність за співпрацю з росією і які правові наслідки для самої компанії як суб'єкта господарювання.

За словами Чухраєвої, у разі виявлення фактів здійснення господарської діяльності у взаємодії з рф - слід визначити, хто саме діяв та ухвалював рішення від імені юридичної особи. Зрозуміло, що спочатку це: управитель; особа, яка виконує його обов'язки, або інша особа, яка діяла від імені суб'єкта господарювання (під час переговорів, укладення та підписання договорів та інших угод). Особи, які виконували технічні функції (тобто безпосередньо працівники компаній), залежно від їхнього умислу, можуть бути пособниками в такому кримінальному правопорушенні і теж нести відповідальність. Однак їхні дії можуть і не підпадати під ознаки об'єктивної сторони злочину (здійснення господарської діяльності).

"Для самої компанії як суб'єкту господарювання відповідно до статей 96-8, 96-9 Кримінального кодексу, у разі вчинення уповноваженою особою юридичної особи кримінального правопорушення, передбаченого ст. 111-1, - судом застосовується ліквідація юридичної особи з конфіскацією майна як види заходів кримінально-правового характеру", - пояснила адвокатка.

За її словами, окрім можливого притягнення до кримінальної відповідальності, також може бути застосовано примусове вилучення об'єктів права власності юридичних осіб (їхніх підрозділів), що здійснюють свою діяльність на території України, в яких прямо чи опосередковано рф, як держава, є засновником, учасником, акціонером, бенефіціаром або в яких росія прямо чи опосередковано має частку в статутному капіталі, акції, паї, інше членство в юридичній особі.

Таке вилучення здійснюється з мотивів суспільної необхідності (включно з випадками, за яких це вимагається воєнною необхідністю) і ґрунтується на принципах законності, прозорості, об'єктивності, відповідності меті, стратегічної важливості та ефективності.

Рішення про примусове вилучення об'єктів права власності рф та її резидентів ухвалюється Радою національної безпеки і оборони України і вводиться в дію указом Президента України.

Чухраєва наголосила, що Державне бюро розслідувань має реагувати на виявлені факти співпраці українських компаній із російськими та відкривати кримінальні провадження.

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі

    Пастор завербував синів до "роботи" на рф - СБУ

     • 22676 переглядiв