ukenru
iran-povisiv-shvedsko-iranskogo-gromadyanina-za-napad-vnaslidok-yakogo-zaginuli-25-lyudey

Іран повісив шведсько-іранського громадянина за напад, внаслідок якого загинули 25 людей

 • 1442827 переглядiв

КИЇВ. 8 травня. УНН. Іран стратив у суботу шведсько-іранського дисидента з подвійним громадянством, визнаного в країні винним у організації нападу на військовий парад у 2018 році, під час якого загинули щонайменше 25 людей. Про це пише УНН з посиланням на Daily Sabah.

Деталі

Хабіба Фараджоллаха Чааба засудили до смертної кари за те, що він був "корумпованим на землі", що карається смертною карою згідно із суворими законами Ірану.

У 2022 році Іран притягнув Чааба до суду за звинуваченнями в керівництві Арабським рухом боротьби за визволення Ахваза, який прагне створити окрему державу в багатій нафтою провінції Хузестан на південному заході Ірану, а також у підготовці та проведенні "численних вибухів і терористичних операцій".

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрем відреагував на страту Чааба з "тривогою", заявивши, що його уряд благав Іран не виконувати її.

"Смертна кара є нелюдським і незворотним покаранням, і Швеція разом з рештою ЄС засуджує її застосування за будь-яких обставин", — сказав він.

Швеція висловила занепокоєння з приводу справи Чааба. Зв’язки країни з Іраном також зіпсувалися через довічне ув’язнення шведським судом колишнього іранського чиновника за участь у масовій страті політичних в’язнів у 1988 році в Ісламській Республіці.

Іран має напружені стосунки зі своїми етнічними меншинами, до яких належать азербайджанці, араби, курди, та белуджі, і звинуватив їх у приєднанні до сусідніх країн.

Араби та інші меншини давно скаржаться на дискримінацію в Ірані. Тегеран такі звинувачення заперечує.

Нагадаємо

Іран вислав чотирьох азербайджанських дипломатів.

Українські Національні Новини

Новини Світу