holovnyi-yuryst-natsbanku-zyma-maie-pokrovytelia-a-tomu-vidchuvaie-bezkarnist-ekspert

Головний юрист Нацбанку Зима має покровителя, а тому відчуває безкарність – експерт

 • 101164 переглядiв

Директор юрдепартаменту НБУ Зима має покровителя і впевнений у безкарності, вважає експерт з питань безпеки Сергій Шабовта. ДБР відкрило справу проти Зими за можливі зловживання владою щодо банку "Конкорд".

Директор юридичного департаменту Національного банку України Олександр Зима – це людина, наближена до голови НБУ Андрія Пишного. Саме тому він впевнений, що його не переслідуватимуть відповідно до чинного законодавства за допущені порушення. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив експерт з питань безпеки Сергій Шабовта.

Контекст

ДБР раніше відкрило кримінальне провадження проти директора юридичного департаменту Національного банку України Олександра Зими за статтями, які стосуються зловживання владою та службовим становищем. Справа стосується листа Нацбанку до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за підписом Зими, яким він рекомендував Фонду відкликати позови, подані банком "Конкордом" проти НБУ.  У документі йшлося про чотири позови банку до НБУ, у яких "Конкорд" вимагав скасувати штрафи на загальну суму майже 63,5 мільйона гривень. Ці позови були подані ще до того, як Нацбанк ухвалив рішення про ліквідацію "Конкорду" й увів туди тимчасову адміністрацію.

У квітні цього року Шевченківський районний суд Києва визнав потерпілою співзасновницю банку "Конкорд" Юлію Сосєдку у цьому кримінальному провадженні. Адже, за словами співвласниці "Конкорду" Олени Сосєдки, своїми вказівками Зима позбавив акціонерів банку їхнього конституційного права на справедливий суд

У нас НБУ очолила людина, яка була головою "Ощадбанку", який ніколи не балував нас своїми гарними результатами роботи. Банк, який завжди був на межі банкрутства, а держава його просто підпитувала (фінансувала – ред.) , і людина з такими фаховими явищами очолила НБУ. То чого ми хочемо? Тепер всі підлеглі, а головний юрист - це людина, яка наближена до голови, виконують особисто його завдання. Тому він і захищений, він (Зима – ред.) заздалегідь захищений, оскільки він працює в системі, яка збудована для корупційних задач, і під певні зобовʼязання в його адресу, що він буде захищений від переслідувань

- зазначив Шабовта.

На його думку, така ситуація роками існує в багатьох державних органах, де починаючи з керівника і закінчуючи його підлеглими, які безпосередньо створюють коло юридичної кореспонденції, обґрунтовують документально певні рішення, заздалегідь знають, що вони це роблять безкарно і ніяких переслідувань в їх адресу не буде. 

"Тому він (Зима – ред.) має покровителя, і наперед знаючи, що йому за це нічого не буде - робить все, що заманеться. У нас є такий вираз: політична воля має бути, тощо. Але послухайте, законом не має керувати чиясь політична воля чи її відсутність. Цінність закону саме в тому, що він обʼєктивним має бути. Але у нас цього немає зовсім. Процвітає безкарність. Особливо для можновладців", - зазначив Шабовта.

Додамо

До того як очолити Юридичний департамент НБУ, Олександр Зима керував юридичним департаментом АТ "Ощадбанк", де головою правління був Андрій Пишний. Після того, як Верховна Рада 7 жовтня 2022 року призначила Пишного головою Нацбанку, Зима став головним юристом регулятора.

Як вказано на сайті НБУ, "Юридичний департамент входить до вертикалі підпорядкування "Загальний блок", куратором якого є Голова Національного банку Андрій Пишний".

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі

    ССО показали, куди на курщині "зникають" понтони росіян

     • 19725 переглядiв

    У Києві обмежили рух вантажівок через спеку

     • 24116 переглядiв

    російський "шахед" знову залетів у білорусь - "Гаюн"

     • 9234 переглядiв

    Обстрілів у Харкові поменшало - Терехов

     • 14247 переглядiв