ukenru
golova-venetsianki-zaklikav-radu-ukhvaliti-zakoni-yaki-dozvolyat-uchast-mizhnarodnikh-ekspertiv-u-dobori-suddiv-ksu

Голова Венеціанки закликав Раду ухвалити закони, які дозволять участь міжнародних експертів у доборі суддів КСУ

 • 15110 переглядiв

КИЇВ. 3 березня. УНН. Венеційська комісія очікує на ухвалення Верховною Радою законопроектів, які дозволять здійснювати перевірку кандидатів на посаду судді КСУ за участі міжнародних експертів. Про це заявив 3 березня голова Венеційської комісії Джанні Букіккіо на всеукраїнському форумі "Україна 30. Розвиток правосуддя", передає кореспондент УНН.

Цитата:

Так, з його слів, головний елемент грудневого висновку "Венеціанки" щодо КСУ складає рекомендацію зі створення нової системи для конкурентного добору суддів разом з наглядовим органом за участі міжнародних експертів.

"Я сподіваюсь, український парламент зможе…ухвалити ці закони, щоб створити змішані органи, які будуть служити на благо українського народу", - сказав Букіккіо.

Деталі

Голова Венеційської комісії впевнений, що в Україні "існує потужна проблема з браком довіри з боку загалу до державних інституцій".

"Люди не вірять державним інститутам, тому що занадто багато корупції було в минулому. Люди не знають, кому вірити. Коли це неможливо зробити зсередини, довіру треба вибудовувати з зовнішньою допомогою, за підтримки міжнародної спільноти, що готова надати міжнародних експертів з високими моральними рисами. Експерти, які можуть забезпечити, щоб кандидати проходили належну перевірку перед своїм призначенням", - сказав він.

Букіккіо впевнений, що міжнародні експерти працюватимуть пліч о пліч з українськими фахівцями, щоб забезпечити, що органи правосуддя складаються з людей високого морального і етичного гарту.

Контекст

27 жовтня Конституційний Суд України визнав такою, що не відповідає Конституції України, статтю 366-1 ККУ, яка передбачає відповідальність за брехню в декларації.

11 грудня Венеційська комісія схвалила два висновки, які стосуються рішення КСУ та ситуації з антикорупційним законодавством.

До цього, 9 грудня Венеційська комісія оприлюднила терміновий висновок про законодавчу ситуацію з механізмами протидії корупції у відповідності з рішенням КСУ від 27 жовтня. У висновку зазначається, що рішення КСУ "не має чіткої аргументації і твердої основи в міжнародному праві".

10 грудня Венеційська комісія оприлюднила другий висновок щодо ситуації з КСУ. Висновок включає рекомендації Верховній Раді більш чітко прописати ситуації, при яких може бути обмежена діяльність КСУ, а суддям Конституційного Суду рекомендують більш конкретно вказувати причини неконституційності законів при ухваленні рішень.

У ньому, серед іншого, Комісією рекомендовано створити орган, що здійснював би перевірку кандидатів на посаду судді КСУ за участі міжнародних представників, зокрема з міжнародними експертами з прав людини та представниками громадянського суспільства, щоб гарантувати належні моральні і професійні якості суддів, йдеться у документі.

Українські Національні Новини

Політика