fihuranty-spravy-pro-zlyvy-z-nabu-znaly-pro-pochatok-rozsliduvannia-shcho-svidchyt-pro-systemnist-problemy-holova-antykoruptsiinoho-komitetu

Фігуранти справи про "зливи" з НАБУ знали про початок розслідування, що свідчить про системність проблеми – голова антикорупційного комітету

 • 22368 переглядiв

Голова антикорупційного комітету ВР вказала на системність проблеми витоків інформації з НАБУ. Фігуранти кримінального провадження були проінформовані про початок розслідування, що ускладнило слідчі дії.

Фігуранти кримінального провадження щодо "зливів" інформації з НАБУ знали про початок такого розслідування, що може свідчити про системність проблеми витоків даних. Таку думку висловила голова комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна, пише УНН

"Керівник САП підтвердив, що фігуранти кримінального провадження щодо ймовірних "зливів" інформації були проінформовані про початок такого розслідування – і це значно ускладнило слідчі дії. На мою думку, це свідчить про системність проблеми витоків інформації", - зазначила Радіна на своїй фб-сторінці.

На її думку, брифінг антикорупціонерів про результати роботи за перше півріччя 2024 року показав, що розв'язання проблеми із "зливами" сприймається як пріоритетне завдання директора НАБУ.

"Хоча економічний ефект від діяльності НАБУ і САП становив 3,7 млрд грн за пів року – і це не мало – відкритим залишається питання щодо того, чи вплинули ймовірні "зливи" на зменшення можливого результату", - вказала Радіна.

Нагадаємо

У кінці травня НАБУ потрапило у скандал - стало відомо про ймовірне розголошення даних досудового розслідування представниками бюро. Через це директор НАБУ Семен Кривонос відсторонив свого першого заступника Гізо Углаву від виконання обов’язків на час досудового розслідування.

Варто зазначити, що Гізо Углава після того, як сам став фігурантом розслідування НАБУ, визнав наявність серйозних проблем під час слідства, яке проводять антикорупціонери, та зазначив, що у бюро зосереджені не на встановлені істини, а на досягненні "зовнішніх цілей".

На це вказували навіть міжнародні аудитори.

Окрім того, перший заступник директора НАБУ Углава заявив, що бюро опинилося під загрозою втрати незалежності, а детективи перебувають під політичним тиском, що суттєво знижує ефективність боротьби з корупцією.

Попри скандали, бюджетні апетити антикорупційних органів ростуть щороку. За весь час існування на утримання НАБУ, САП та ВАКС витратили приблизно 12-13 мільярдів гривень. Оплачують це все платники податків, для яких підготували вже чергові підвищення зборів. Зокрема, уряд вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкти про підвищення податків та зміни до держбюджету на 2024 рік. Кабмін пропонує парламенту підвищити ставку військового збору до 5%, а за деякими операціями до 30%.

Водночас до ефективності антикорупційних органів досі залишаються великі питання. Іноземні експерти у звіті за результатами аудиту виявили низку проблем в діяльності НАБУ. Зокрема, аудитори дійшли висновку, що детективи потребують спілкування з психологами та омбудсменом, щоб повідомляти про проблеми на робочому місці.

У той час, коли українцям піднімають податки, НАБУ витрачає бюджетні кошти на ремонт туалетівкондиціонерів та закупівлю легкових автомобілів спеціального призначення, оснащених функціями двозонного клімат-контролю, обігріву дзеркал та Apple Card.

Популярні

Новини по темі