ukenru
farmatsevt-poyasnila-chomu-merezheviki-kritikuyut-aptechniy-zakon

Фармацевт пояснила, чому "мережевики" критикують "аптечний закон"

 • 22066 переглядiв

КИЇВ. 28 березня. УНН. Народні депутати намагаються врегулювати аптечний ринок шляхом прийняття законопроекту №8591-д. Документ має на меті зменшення цін на ліки та знищення монополії "мережевиків". Але останні блокують прийняття проекту ЗУ, бо не хочуть втратити мільярдні заробітки. Про це у коментарі УНН розповіла фармацевт, голова громадської організації “ФармРада” Олена Пруднікова.

"Цілком зрозуміло, чому мережеві аптеки не влаштовує законопроект. У них ціль одна - торгувати. Вони не хочуть лікувати людей, надавати фармацевтичні послуги, виконувати протоколи провізорів і фармацевтів. У них умови роботи такі, що у фармацевта стоїть план - за які лікарські засоби власник аптечної мережі отримує найбільший процент "відкату". З цих "відкатів" не платяться податки, а це - сотні мільярдів доларів, бо 30-40% відкатів по маркетингових договорах закладено у ціну лікарських засобів", - пояснила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В одних руках може бути не більше чотирьох аптек — “аптечний закон”

Законопроект встановлює чіткі вимоги до аптек, продовжила Пруднікова. Документ не обмежує кількість аптек у селах, як намагаються переконати "мережевики", додала експерт.

"У законопроекті чітко прописано, що відстань між аптеками має бути 300 метрів, але ж це стосується міст, а не сіл. Тому не треба говорити, що після прийняття документу із сіл зникнуть аптеки.

По-друге, я не розумію, чому "мережевики" маніпулюють цією нормою? Їм села ні до чого - вони туди продавати ліки не підуть", - каже вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На українські села припадає лише 13% від загальної кількості аптек

Експерт також схвально оцінила норму проекту ЗУ, яка стимулює відкриття нових аптек, де виготовляють ліки.

"Законопроект гарно доопрацювали - запропонували 15 аптек тим, хто відкриває аптеку із виробництва ліків. Це ж гарна мотивація.

Друге - згідно із документом, 51% власності аптеки має належати провізорам і фармацевтам. Теж гарна норма, бо люди будуть виконувати покладені на них обов'язки і отримувати за це гроші. Але мережевим аптекам і це не до вподоби - звісно, хто захоче мати у співвласниках провізорів та фармацевтів", - резюмувала Пруднікова.

Як писав УНН, експансія мережевиків знищила сільські аптеки в Литві.

Щоб не допустити подібного сценарію в Україні, парламентарії й пропонують проголосувати за законопроект № 8591-д.
Документ, серед іншого, пропонує значні обмеження для мережевиків, які не суперечать практиці ЄС. 

Повну підтримку документа висловили фармацевти та провізори, що представляють малий і середній аптечний бізнес. 

Українські Національні Новини

Політика