ekspert-rozpoviv-yak-borotisya-z-problemami-schodo-yakosti-ukrayinskogo-zerna

Експерт розповів, як боротися з проблемами щодо якості українського зерна

 • 14728 переглядiв

“В Україні головне, щоб весь посівний матеріал, який використовується, щоб він був якісний. Проблема в цьому на превеликий жаль є. Наші виробники, на відміну від французьких чи американських виробників, сіють не відомо чим. От у цих країнах, якщо ти не купив спеціальне насіння, яке високопродуктивне, оброблене спеціальним чином, ти взагалі не маєш право сіяти.

У нас зібрав з поля щось собі відібрав і багато підприємств сіють, те що відібрали і насправді це не насіння. Тому вся Україна для того, щоб якісно працювати над якістю зерна має використовувати насіння високого класу, першої, чи другої репродукції.

А сіють з ряду випадків через бідність, або через відсутність кваліфікації. Сіють іноді чим завгодно. Хоча великі компанії сіють зерно наших чи іноземних селекції в нас є унікальні компанії, які роблять насіння високої якості. Тобто проблема тут є, але я б не сказав, що більша ніж в інших питаннях. Цим потрібно займатися”, — зауважив В.Клименко.

За словами експерта, для того, щоб в Україні вирішити проблеми пов’язані з якістю зерна, потрібні програми державного — приватного партнерства. Так, як із шкідниками і хворобами, які негативно впливають на об’єми та якість продукції потрібно боротися систематично і по всій країні, інакше це не матиме сенсу.

“Якщо коротко приводжу приклад, щоб в нас багато регіонів України вражені амброзією. Для того, щоб її видалити потрібно 4 роки з нею боротися. Для того, щоб з полів прибрати цю амброзію кожне господарство, кожен гектар повинен обробитися, тому що коли один обробляє, а поруч ні, то вітром переноситься і знову йде зараження. Ми маємо зробити так, щоб цієї амброзії а Україні не було. Це потрібно чотири роби. І програма державно — приватного партнерства. І бізнес має вкладати гроші і бізнес.

Окрім того, у деяких регіонах України з’явилася така хвороба, як сажка, яка теж вражає зерно і для того, щоб з нею боротися, вона теж переноситься вітром, і теж потрібно щоб всі Українські підприємства виконували всі технологічні вимоги, а вони їх не використовують”, — розповів О. Клименко.

За словами експерта зараз в Україні, за підтримки міжнародної фінансової корпорації, вже створюється пілотний проект. Його суть полягає, в тому, що будуть створюватися робочі групи в областях України, які вживатимуть заходи щодо покращення якості українського зерна.

“Цей проект передбачає, що ми в ряді регіонів будемо робити карти полів, будуть проводиться дослідження на кращих і гірших по хворобам зерна і по шкідниках. І будуть виробляться пропозиції щоб протягом трьох — чотирьох років Україна була чистою у плані якості зерна. Це серйозна проблема. Вимагає серйозних грошей, але зараз і держава, і в рамках проектах, і організації і бізнес серйозно над цим питанням починають займатися. Займалися ним і раніше, але не було систематичності”, — додав В. Клименко.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, у зразках хлібної продукції вітчизняного виробництва було виявлено плісняві гриби

Також нагадаємо, за словами експерта Н.Кільдій шкідливі мікроорганізми можуть потрапляти до борошна ( з якого печуть хліб) із зерна.

Пліснява у хлібній продукції також виникає через порушення технології пакування.

Разом тим, за даними експертів, ризики росту контрабандного ринку зерна, пов’язані із законодавчими проґалинами щодо сертифікації

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Чутки про заручини Ді Капріо з 26-річною моделлю сколихнули мережу

     • 51452 переглядiв

    Альбом Елтона Джона призупинено, тому що він "не бачить"

     • 68184 переглядiв

    У Чорному морі виявлено два кораблі агресора, один з "Калібрами"

     • 41403 переглядiв

    Новини по темі