ukenru
banki-vzhe-proponuyut-depoziti-pid-15-20-nbu-prognozuye-zberezhennya-visokikh-stavok

Банки вже пропонують депозити під 15-20%: НБУ прогнозує збереження високих ставок

 • 257459 переглядiв

КИЇВ. 19 серпня. УНН. Банки в Україні почали пропонувати населенню розмістити депозити під 15-20% річних, і в НБУ очікують, що високі ставки збережуться ще кілька років, пише УНН.

Так, у червні НБУ підвищив облікову ставку з 10% до 25%. Це означає, що банкам стало дорожче брати кредити в НБУ, тож вони стали активніше залучати кошти в населення.

Цитата

"Для цього багато банків вже підвищили ставки за депозитами до рівня 15-20% і цей процес триває. Також зросли ставки й за державними облігаціями, які продає уряд. НБУ очікує, що доволі високі ставки в гривні за депозитами та цінними паперами зберігатимуться й упродовж наступних років", - повідомили у НБУ.

Деталі

Як пояснили у Нацбанку, вищі ставки в гривні необхідні для того, щоб захистити вкладників від інфляції. Це також допоможе підтримувати стійкість і довіру до гривні в умовах війни та післявоєнного відновлення.

Водночас зазначається, що уряд продовжуватиме програму пільгового кредитування бізнесу з компенсацією високих ставок. "Це стримуватиме подорожчання кредитів та стимулюватиме кредитування", - пояснюють у НБУ.

Такі кредити, наприклад, отримували аграрії для проведення посівної.

Також у Нацбанку очікують запуск програми пільгового кредитування на придбання житла.

Доповнення

Ставки за іпотечними кредитами у банках в Україні знизилися на тлі війни як на первинному, так і на вторинному ринку.

Українські Національні Новини

Економіка