8-lypnia-vsesvitnii-den-borotby-z-kharchovoiu-alerhiieiu-mizhnarodnyi-den-vykryttia

8 липня: Всесвітній день боротьби з харчовою алергією, Міжнародний день викриття

 • 180412 переглядiв

Сьогодні, восьмого липня, з 2005 року у багатьох країнах світу відбуваються різноманітні заходи присвячені Всесвітньому дню боротьби із харчовою алергією, пише УНН.

Термін "алергія" у 1906 році ввів австрійській лікар Клеменс фон Пірке. На Землі все більше, і більше людей стають алергіками. Якщо наприкінці ХХ століття на алергій страждав кожен десятий дорослий мешканець планети, і кожна четверта дитина, то зараз алергіками є близько 40% людей на Землі, незалежно від віку.

На даний час, понад 200 продуктів харчування визначені як потенційні алергени. Основні серед них: молоко, яйця, риба та різноманітні морепродукти, горіхи тощо.

Однією з основних причин харчової алергії є проникність кишківника. Коли слизова оболонка кишечника змінюється через дисбактеріоз або запалення, клітини кишечника дозволяють макромолекулам потрапляти в кров. Імунна система розпізнає ці макромолекули і виробляє проти них антитіла, що призводить до алергічної реакції на певні харчові молекули.

Важливо відрізняти харчову алергію від харчової непереносимості. Харчова непереносимість зазвичай викликає лише симптоми з боку травлення, такі як діарея та метеоризм, і ніколи не є смертельною, хоча може суттєво вплинути на якість життя пацієнта. Тому дуже важливо поставити правильний діагноз.

Також сьогодні можна долучитися до Міжнародного дня викриття або дня розкриття інформації.

Мета події  - спонукати уряди та наддержавні структури надавати суспільству більше інформації про можливе існування позаземних цивілізації.

Дата проведення заходів з нагоди цієї події обрана не випадково: другого липня поблизу міста Розуелл місцевий фермер виявив дивний об’єкт, і влада США спершу припускала, що мова може йти про НЛО, однак восьмого липня генерал Роджер Реймі провів пресконференцію, на якій спростував версію про НЛО та переконував, що мова йде про об’єкт земного походження.

Це породило масу чуток та припущень, що влада щось приховує.

Любителі оригінального мистецтва сьогодні можуть долучитися до Дня бодіарту.   

Також 8 липня можна відзначити День бодіарту, ініціатором якого є американський художник Енді Голуб. У 2007 на одній з вулиць  Нью-Йорку він публічно розмалював моделей у стрінгах. А у 2011 році моделі були вже повністю голі.

Фестивалі бодіарту тепер відбуваються в Амстердамі, Берліні, інших містах світу.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті святого мученика Прокопія.

Батько Прокопія був християнином і прийняв мученицьку смерть.

Сам Прокопій служив у війську імператора Діоклетіана, і був язичником. Одного разу Прокопію було видіння, після чого він прийняв хрещення і почав проповідувати.

За наказом імператора його схопили, довго катували а потім відрубали голову.

Іменини восьмого липня святкують Прокоп, Олександр.

Популярні

Новини по темі

Ле Пен прокоментувала поразку на виборах

 • 27939 переглядiв

США вивели війська зі столиці Нігеру

 • 178286 переглядiв

На фронті відбулося 117 зіткнень – Генштаб

 • 28202 переглядiв

Орбан прилетів у Китай

 • 29043 переглядiв