12-serpnia-vsesvitnii-den-sloniv-den-molodi

12 серпня: Всесвітній день слонів, День молоді

 • 24710 переглядiв

Вважається, що на початку ХІХ століття в Африці нараховувалося близько 26 мільйонів слонів. Нині ж кількість цих тварин в Африці не перевищує 500 тисяч.

Сьогодні, 12 серпня, зоозахисники та любителі дикої природи у багатьох країнах світу можуть долучитися до заходів з нагоди Всесвітнього дня слонів, пише УНН.

Вважається, що на початку ХІХ століття в Африці нараховувалося близько 26 мільйонів слонів. Масове безконтрольне полювання на цих тварин заради слонової кістки призвело до того, що на початку ХХ століття кількість слонів в Африці скоротилася до 1,5 мільйона. Нині ж кількість слонів в Африці не перевищує 500 тисяч.

Аби зберегти популяцію слонів, у 1989 році була запроваджена заборона торгівлю слоновою кісткою. Але це не стосувалося запасів кістки, створених до 1989 року.

У природі є африканські та азійські слони. Африканські поділяються на саванних, які живуть на значній території Африки, та лісових, які живуть у тропічних лісах.

Азійські слони менші за своїх африканських родичів, мають менші вуха та коротші бивні, випуклий вигин спини, їх шкіра менш зморшкувата, і покрита короткими волосками.  

Слони живуть, в середньому, до 80 років. Африканській слон за день може з’їсти 200 кілограмів рослинної їжі та випити стільки ж рідини. Азійській слон їсть та п’є у два рази менше.

Також сьогодні можна долучитися до Міжнародного дня молоді та Дня молоді в Україні. Міжнародний день молоді був започаткований за ініціативи ООН та вперше відзначений у 2000 році.

В Україні тривалий час, за радянською традицією, День молоді відзначали в останню неділю червня. Вперше День молоді 12 серпня відзначили у 2022 році.

ООН відносить до категорії молоді населення від 15 до 24 років. Нині у світі налічується 1,2 мільярда віком від 15 до 24 років, тобто 16% населення планети. Передбачається, що до 2030 року чисельність цієї вікової групи зросте на 7%.

Разом з тим, кожна країна встановлює свої вікові рамки для людей, яких називають молоддю. Зокрема, згідно законодавства Україні, до цієї категорії відносяться особи віком 14-35 років. Хоча, лунають пропозиції знизити віковий поріг до 29 років.

Станом на 1 січня 2022 року в Україні проживало  майже 10 мільйонів осіб віком від 14 до 35 років, що складало 24,3% від загальної чисельності постійного населення України.

Молоді хлопці становили 51,3% від цієї кількості, молоді дівчата – 48,7%.

Ще 12 серпня можна відсвяткувати День вінілових платівок.

Перші односторонні платівки зі записами з’явилися наприкінці ХІХ століття. До початку XX століття у світі налічувалися близько 3 тисяч найменувань грамплатівок загальним тиражом понад 4 мільйоні екземплярів.

У 1903 році вперше була випущена двостороння платівка. У 1948 році у США була випущена перша довгограюча платівка. Наприкінці 50-х років був налагоджений випуск стереофонічних платівок. У 1962 році у Франції з’явилися гнучкі платівки.

У 80-х роках платівки почали програвати конкуренцію більш компактним аудіокасетам та CD-дискам.

15 років тому мода на вініл повернулася. Обсяги продажу платівок зростали з кожним роком. У 2022 році в США було продано 41 мільйон платівок, а компакт-дисків – 33 мільйони.

Нині на частку вінілових платівок припадає 71% всіх доходів від продажу фізичних музичних форматів.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті святих мучеників Фотія та Аникити, які жили у часи римського імператора Діоклетіана.

Чоловіки сповідували християнство. За це їх, за наказом правителя, схопили та піддали жорстоким тортурам.

За перекахом, Фотія та Аникиту хотіли спалити живцем, але вогонь залишив їхні тіла неушкодженими. Тоді їм відрубали голови.

Іменини 12 серпня святкують Фома, Федір, Антон, Аркадій, Ілля, Леонід, Сергій.

Популярні

Новини по темі

12 серпня: Всесвітній день слонів, День молоді

 • 24710 переглядiв

Трамп хоче провести у вересні додаткові дебати з Гарріс

 • 32644 переглядiв

США відправляють на Близький Схід підводний човен з ракетами

 • 72823 переглядiв

Сина норвезької кронпринцеси заарештували за напад на жінку

 • 21779 переглядiв

У Сумах прогриміли вибухи

 • 40478 переглядiв

Голова Олімпійського комітету Бах йде у відставку

 • 63252 переглядiв