Швеція вважає, що ратифікацію її приєднання до НАТО можна завершити за кілька днів або тижнів

Швеція вважає, що ратифікацію її приєднання до НАТО можна завершити за кілька днів або тижнів

Київ  •  УНН

11 липня 2023, 11:58  •  335687 перегляди

КИЇВ. 11 липня. УНН. Швеція очікує, що Туреччина та Угорщина найближчим часом ратифікують її заявку на вступ до НАТО, а не чекатимуть, поки їхні парламенти знову зберуться цієї осені, заявив міністр закордонних справ країни Тобіас Білльстрьом після того, як скандинавська країна підписала угоду з Туреччиною, що відкриває шлях до повноправного членства в альянсі, пише УНН з посиланням на Bloomberg.

Цитата

«Парламенти Туреччини та Угорщини можуть ратифікувати протягом кількох днів або тижнів, - сказав Білльстрьом в інтерв’ю у Вільнюсі. - У нас є чітка домовленість, що це буде зроблено якнайшвидше, і якомога швидше, очевидно, не означає цієї осені».

Деталі

Тим часом кремль застеріг НАТО щодо членства України та Швеції. Речник кремля дмитро пєсков, якого цитують росЗМІ, сказав, що росія вживе невизначених заходів у відповідь на членство Швеції у військовому альянсі, яке, за його словами, мало "негативні наслідки" для безпеки росії. Водночас, за його словами, росія визнає зобов’язання Туреччини перед НАТО щодо підтримки членства Швеції, додавши, що москва та Анкара продовжуватимуть співпрацювати у сферах спільних інтересів, незважаючи на розбіжності з інших питань. Також пєсков, слова якого наводять росЗМІ, сказав, що потенційний вступ України до НАТО був би "дуже небезпечним для європейської безпеки".

Нагадаємо

10 липня Генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган погодився ратифікувати протокол щодо вступу Швеції до НАТО. Угорщина після цього також заявила про готовність ратифікувати заявку Швеції на членство в НАТО.