ukenru
zvilnennya-zhmaka-naglyadova-pada-uz-zrobila-ofitsiynu-zayavu

Звільнення Жмака: Наглядова рада "УЗ" зробила офіційну заяву

 • 18084 переглядiв

КИЇВ. 17 березня. УНН. Рішення щодо пропозиції звільнити Володимира Жмака з посади голови правління було прийняте наглядовою радою в найкращих інтересах Товариства, повідомили в "Укрзалізниці", передає УНН.

Деталі

Відповідальний за фінанси член правління Іван Юрик керуватиме Товариством у проміжний період задля забезпечення фінансової та операційної стабільності Укрзалізниці.

“Найближчим часом наглядова рада розпочне конкурсний відбір нового голови правління", - повідомила Наглядова рада.

Доповнення

Сьогодні 17 березня Кабмін звільнив Володимира Жмака з посади керівника “Укрзалізниці”. Напередодні його неефективність затвердила Наглядова Рада “УЗ”.

15 березня Жмак мав бути на засіданні Наглядової Ради, а 18 березня — на засіданні Тимчасової слідчої комісії в парламенті, однак саме в день засідання Наглядової Ради він раптово заявив про отримання позитивного тесту на Covid-19, чим викликав сумніви навіть у залізничників.

11 березня у відставку подав член правління “УЗ” Іраклі Езугбая, відповідальний за напрямок вантажних перевезень. Його звинуватили у зумисному заниженні тарифів на вагони “УЗ”, що зумовило падіння доходів всієї держкомпанії. Загалом у минулому році “УЗ” недовиконала фінплан на 25 млрд грн (чверть від очікуваних доходів, співставна з траншем МВФ).

Окрім менеджменту “УЗ”, за збитки держкомпанії вирогідно будуть питати і з НАБУ, які мали слідкувати за правлінням держкомпанії і не допускати схем, а натомість півроку “мовчали”. Деякі ЗМІ пояснюють це тим, що менеджмент “УЗ” і окремі представники НАБУ діяли спільно, і разом становили так зване “грузинське крило Саакашвілі”.

Дотично підтверджується це і чутками з популярних Telegram-каналів, які вказують на те, що звільнення Жмака могло бути пов’язане з намаганням по-своєму розділити “Укрзалізницю” на чотири вертикалі, а найприбутковіший напрямок — вантажні перевезення — віддати людям Саакашвілі.

Українські Національні Новини

Політика