zelenskomu-proponuiut-prysvoity-krymchanynu-afanasievu-yakyi-zahynuv-na-viini-zvannia-heroia-ukrainy-petytsiia-nabrala-25-tys-holosiv

Зеленському пропонують присвоїти кримчанину Афанасьєву, який загинув на війні, звання Героя України: петиція набрала 25 тис. голосів

 • 22874 переглядiв

Петиція про присудження почесного звання Героя України (посмертно) військовослужбовцю ЗСУ, колишньому політв’язню, борцю за український Крим - Геннадію Афанасьєву набрала необхідну кількість голосів для розгляду, передає УНН.

"Закликаємо підтримати петицію про присудження почесного звання Героя України (посмертно) військовослужбовцю ЗСУ, колишньому політв’язню, борцю за український Крим — Геннадію Афанасьєву", - йдеться у тексті петиції, що розміщена на сайті Президента України Володимира Зеленського.

Відповідна петиція була оприлюднена 11 січня 2024 року. Її авторкою є Валерія Рєзанова.

Станом на зараз ініціативу про присвоєння почесного звання Героя України Геннадію Афанасьєву підтримали 25069 осіб.

Додамо

Геннадій Афанасьєв був активістом громадського опору російської окупації Криму. У 2014 р. став політв’язнем Кремля, провівши у буцегарнях 767 днів. Попри знущання, тортури та психологічний тиск — вистояв.

Отримавши свободу внаслідок обміну у 2016 р., став одним з лідерів руху за звільнення українських політичних бранців: брав участь у міжнародних зустрічах, ініціював публічні заходи, виставки, благодійні вечори, на громадських засадах обіймав посаду спецпредставника МЗС України з питань звільнення полонених. Свій досвід перебування у в’язницях описав у книзі "Піднятися після падіння", що перекладена багатьома мовами.Геннадій самостійно започаткував та викладав безплатні IT-курси для ветеранів АТО та їхніх родин, щоб допомогти соціалізуватися після війни та здобути високооплачувану професію.

24 лютого 2022 року, не чекаючи на повістку, Геннадій з першого дня повномасштабного вторгнення став добровольцем. Залишивши вдома молоду дружину та крихітну донечку. Захищав Україну від російської навали в Київській, Харківській, Луганській областях у складі 130-го батальйону ТрО 241-ої бригади. Серед побратимів Геннадій отримав позивний "Тор" на честь скандинавського бога грому та блискавки. 18 грудня 2022 року 32-річний Захисник України загинув на Луганщині під Білогорівкою. Посмертно нагороджений орденом "За мужність" III ступеня.  

Антоніна Туманова

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі