zaprovadzhennya-podatku-na-nadpributok-dlya-energetichnikh-kompaniy-i-bankiv-parlament-chekhiyi-progolosuvav-za

Запровадження податку на надприбуток для енергетичних компаній і банків: парламент Чехії проголосував "за"

 • 262418 переглядiв

КИЇВ. 8 листопада. УНН. Парламент Чехії ухвалив законопроєкт щодо запровадження 60% податку на надприбуток для енергетичних компаній і банків. Тепер його має схвалити Сенат і підписати президент країни, повідомляє УНН з посиланням на Euroactiv.

Цитата

"Я запропонував ставку 60% на 2023–2025 роки", - повідомив міністр фінансів Збинек Станджура чеським законодавцям у п’ятницю, 4 листопада.

Деталі

Уряд Чехії очікує, що податок на надприбуток для енергетичних, нафтових і гірничодобувних компаній і банків залучить 3,5 мільярда євро наступного року. Доходи надходитимуть безпосередньо до національного бюджету та, як очікується, покриватимуть витрати, пов’язані з національними обмеженнями цін на газ та електроенергію.

Повідомляється, що через кілька годин після того, як був оголошений законопроєкт, одна з найбільших енергетичних компаній Чехії EPH, вирішила перевести свою дочірню компанію, EP Commodities, яка спеціалізується на торгівлі енергетичними товарами, за кордон. У пресрелізі компанія повідомила, що погоджується з необхідністю використовувати частину прибутку, отриманого енергетичними компаніями, щоб допомогти людям через надзвичайну ситуацію, але вважає, що законопроєкт заходить занадто далеко.

На думку експертів, цезаконодавство може витіснити інші компанії з Чехії, оскільки запропонована ставка податку на надприбуток у розмірі 60% суворіша, ніж в інших країнах.

Нагадаємо

Президент Чехії Мілош Земан заявив, що виступає за ширше використання вугілля в умовах енергетичної кризи, а також підтримав будівництво АЕС.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Окупанти 290 разів ударили по Запорізькій області

     • 26606 переглядiв

    Очевидці повідомили про гучні вибухи у Криму

     • 34401 переглядiв

    Новини по темі

    NASA показало фото місячного затемнення

     • 4031230 переглядiв

    Тролінг триває: ОК "Південь" закликало не здавати позиції комарів

     • 241446 переглядiв

    Анкара робить все можливе, щоб покласти край війні - МЗС

     • 220675 переглядiв