ukenru
zagruzli-u-bagni-litva-vidreaguvala-na-vidkrittya-kriminalnikh-sprav-schodo-podiy-1991-roku

Загрузли у багні: Литва відреагувала на відкриття кримінальних справ щодо подій 1991 року

 • 7480 переглядiв

КИЇВ. 24 липня. УНН. У Вільнюсі відреагували на відкриття Росією кримінальної справи проти литовських суддів і прокурорів щодо подій 1991 року і заявили, що Росія все більше в’язне у багні радянського минулого. Про це повідомляє УНН з посиланням на "Польське Радіо".

"Росія намагається чинити тиск на суддів та прокурорів", - заявив у понеділок спікер Сейму Литви Вікторас Пранцкетіс, коментуючи рішення російської влади про відкриття кримінального провадження проти представників литовських органів правосуддя, котрі вивчають трагічні події, що трапилися у Вільнюсі у січні 1991 року.

Пранцкетіс висловив надію, що дії Москви не вплинуть на литовське судове розслідування у цій справі.

"Ми демократична держава, що дотримується основ права, де суди працюють неупереджено та об’єктивно", - наголосив голова литовського парламенту.

У свою чергу, міністр юстиції Литви Елвінас Янкевічюс вважає, що рішення російської влади є "політичним, оскільки дотепер Москва не співпрацювала з литовським правосуддям щодо подій 13 січня" 1991 року, коли відбулася кривава атака радянських військ на телевізійну вежу у Вільнюсі, яку захищали мирні жителі.

В опублікованому повідомленні Міністерства закордонних справ Литви наголошено: "Російська Федерація все більше в’язне у багні радянського минулого, коли не було поваги ані до людського життя, ані свободи, ані суверенітету сусідніх держав".

У заяві зазначається, що «органи правосуддя Росії все швидше перетворюються на репресивний апарат, який замість прийнятої у демократичних державах ролі противаги для влади, стає інструментом її свавілля".

Як повідомляв УНН, слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу проти суддів і прокурорів Литви через масові заворушення у Вільнюсі в січні 1991 року.

Українські Національні Новини

Новини Світу