z-yurydychnoi-tochky-zoru-veteranskoho-biznesu-v-ukraini-dosi-ne-isnuie-vitalii-hersak

З юридичної точки зору ветеранського бізнесу в Україні досі не існує – Віталій Герсак

 • 17094 переглядiв

В Україні немає законів, що регулюють ветеранське підприємництво, на відміну від США. Ветеранський бізнес розвивається завдяки активності самих ветеранів, а не державній підтримці.

Замість того, аби дати нашим ветеранам-підприємцям "вудку", завдяки якій вони зможуть постійно ловити рибу для себе і для держави, уряд в змозі запропонувати їм лише послуги "рибінспекції" та провести раз на кілька місяців символічний "рибний день" – розмірковує над проблемами ветеранського бізнесу в Україні голова ГО "Вільні та Вірні" Віталій Герсак у своєму дописі на сайті "Кореспондент". 

Автор відзначає, що у США ветеранський бізнес складає майже 6% підприємств, щорічно заробляє понад 900 млрд. дол. та забезпечує робочими місцями 3,9 млн. працівників. Його діяльність регулюється щонайменше 4-ма окремими федеральними законами та законами на рівні штатів. В цій сфері постійно діють біля 20 окремих федеральних програм, які надають ветеранам гранти, пільгові позики, гарантії за позиками, фінансові компенсації, допомогу у доступі до держконтрактів, бізнес-наставництво, бізнес-тренінги, навчання підприємництву.

До того ж, уряд США постійно прагне до збільшення можливостей ветеранів отримувати державні контракти. Робиться це як через заохочення великих компаній, які при реалізації масштабних федеральних проєктів зобов’язані залучати у якості субпідрядників ветеранські підприємства, так і через пряме квотування. Сьогодні щорічно 3% федеральних контрактів на закупівлі віддається для ветеранського бізнесу, у майбутньому цей показник планується підвищити до 20%.

В Україні ветеранський бізнес фактично існує майже десятиріччя, з перших бізнесів ветеранів АТО. Станом на 23 лютого 2022 року в Україні було зареєстровано понад 12 тисяч ветеранських бізнесів. "Він має власні упізнаванні бренди, про нього широко відомо, він працює, мотивує, вчить, об’єднує, але… з юридичної точки зору, в Україні його не існує, бо досі немає жодного закону, який би визначав діяльність наших ветеранів-підприємців. Відтак – не існує ніяких стимулів щодо його заохочення, унікальних прав і спеціальних прерогатив, на які він міг би розраховувати, офіційної статистики та органу влади, який би переймався питаннями його розвитку і т.ін",  – констатується в статті.  

На сьогодні в цій сфері ми маємо лише 5 спеціалізованих національних проєктів/програм. Єдиним механізмом практичної фінансової підтримки ветеранів-підприємців в Україні на сьогодні лишається грантова допомога з боку органів виконавчої влади та недержавних інституцій. Але щорічно видаються лише кілька сотень таких грантів. 

Ветеранський бізнес в Україні існує не тому, що держава приділяє йому увагу та опікується добробутом Захисників, а тому, що в нас є ціла армія суспільно активних ветеранів, які відбулися як бізнесмени самі по собі, зазначає В.Герсак.

Популярні

Новини по темі

У Маріуполі горіла військова база окупантів - міськрада

 • 28328 переглядiв

У Києві ускладнено рух на Лобановського: що відомо

 • 17955 переглядiв

У Київській області на боєприпасі підірвався трактор

 • 27469 переглядiв