z-ukrainy-do-shveitsarii-khotily-pereslaty-7000-richnu-trypilsku-vazu

З України до Швейцарії хотіли переслати 7000-річну трипільську вазу

 • 12115 переглядiв

У міжнародному поштовому відправленні виявлено стародавню вазу культури Кукутень-Трипілля. Експерти підтвердили її археологічну цінність, датуючи серединою V тисячоліття до н.е.

З України хотіли у посилці переправити до Швейцарії трипільську вазу, якій орієнтовно 7 тисяч років, завадили митники, повідомили у Держмитслужбі у четвер, пише УНН.

Деталі

"Стародавню вазу археологічної культури Кукутень-Трипілля доби енеоліту вилучили з міжнародного поштового відправлення", - повідомили митники.

За супровідними документами у посилці, яку жителька Київщини відправила до Швейцарії, прямували одяг та подарунок. Однак під час митного контролю цього відправлення митники виявили керамічний виріб з очевидними ознаками старовини, тож скерували його на експертизу до Національного музею історії України.

"Як визначили експерти, предмет, наданий на експертизу, - це розписна посудина на піддоні. Подібні вироби характерні для культурної спільності Кукутень-Трипілля доби енеоліту. Специфіка морфології і особливості розпису дають підстави стверджувати про належність посудини до середини V тисячоліття до н.е. Аналогічні за формою та розписом вази походять із поселень в долині Дністра", - розповіли у митній службі.

Горішній розпис вази – складний сюжет у вигляді стилізованих змій, а нижній - півовальних дуг. Ваза складається зі склеєних керамічних фрагментів, на автентичність яких вказує рівень збереженості, а також аналогії форми і розпису. "Попри сучасне втручання, ваза має автентичну складову, яка є предметом археології та має культурну цінність", - наголосили у Держмитслужбі.

Згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних цінностей за кордон потрібні дозвільні документи. Таких документів митникам надано не було.

Стосовно відправниці Київською митницею складено протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України.

Вазу вилучено.

З України хотіли в посилці вивезти рештки давніх істот віком 400 млн років14.02.24, 13:15

Популярні

Новини по темі