z-pochatku-viiny-rosiiany-zdiisnyly-bilshe-tysiachi-atak-iz-zastosuvanniam-khimichnoi-zbroi

З початку війни росіяни здійснили більше тисячі атак із застосуванням хімічної зброї

 • 23897 переглядiв

Від початку повномасштабного вторгнення росії противник здійснив 1068 атак із застосуванням хімічної зброї, 250 з яких зафіксовано лише в лютому 2024 року.

З початку повномасштабного російського вторгнення ворог здійснив 1068 атак із застосуванням хімічної зброї. 250 з них зафіксовано у лютому цього року. Про це повідомляє Командування Сил підтримку ЗСУ, пише УНН.

Мобільними групами та іншими підрозділами угруповання сил і засобів підтримки зафіксовано 1068 фактів застосування російською федерацією іритантів сльозогінної дії, які споряджені отруйними хімічними речовинами, забороненими для ведення війни (бойових дій) пунктом 5 статті 1 Конвенції про хімічну зброю 

- йдеться у повідомленні.

250 атак із застосуванням хімічної зброї було зафіксовано у лютому цього року.

"З них лише за лютий 2024 року – 250 випадків. (244 випадки застосування ВОГ, 1 випадок застосування газу та 5 випадків застосування інших боєприпасів з хімічною речовиною)", - зазначили в Командуванні Сил підтримки ЗСУ.

Додали, що підрозділи РХБ розвідки здійснюють відбір проб ґрунту, рослинності, уламків боєприпасів та направляють їх для проведення аналізів.

Додамо

У грудні 2023 року росіяни вперше застосували проти українських військових нові газові гранати РГ-Во. Саме фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз встановили, що ці гранати містять заборонену отруйну речовину хлорацетофенон.

"Внутрішня конструкція та оцінка спорядження об’єкта проводилася з використанням рентгенологічного дослідження. Це неруйнівний метод, який дозволяє перевірити об’єкт на наявність прихованих загроз, адже досить часто ворог використовує специфічні "пастки".

За результатами експертного аналізу встановлено, що у речовині з гранати присутні сліди бойової речовини подразнюючої дії, а саме хлорацетофенону (CN), яка є бойовою отруйною речовиною подразнюючої дії", - розповів директор КНДІСЕ Олександр Рувін.

Лілія Подоляк

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Швеція офіційно приєднується до НАТО

     • 22036 переглядiв

    У Норвегії розпочалися масштабні навчання НАТО Nordic Response

     • 20918 переглядiв