z-2014-roku-moskva-zaselyla-do-okupovanoho-krymu-maizhe-milion-rosiian

З 2014 року москва заселила до окупованого Криму майже мільйон росіян

 • 30349 переглядiв

З моменту окупації Криму у 2014 році москва переселила на півострів 800 000 росіян і витіснила звідти близько 100 000 українців, що є порушенням міжнародного гуманітарного права.

З 2014 року до окупованого росією Кримського півострова прибуло 800 тисяч росіян. Про це йдеться у заяві Української Гельсінської спілки з прав людини, передає УНН

Деталі

Правозахисники наголошують, що росіяни вчинили надзвичайну кількість воєнних злочинів, злочинів проти людяності та інших грубих порушень прав людини. Зокрема,  окупанти працюють над зміною демографічного складу населення окупованих територій. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: росія масово перекидає кавказців до Криму - партизани

Така російська політика порушує міжнародне гуманітарне право, а саме — статтю 49 Конвенції про захист цивільного населення під час війни: "Окупаційна держава не повинна здійснювати переміщення або депортації частини свого громадянського населення на територію, яку вона окуповує"

- наголошують представники Української Гельсінської спілки з прав людини 

Крім того, масове переселення росіян у Крим і депортацію українців звідти можна, ймовірно, вважати воєнним злочином відповідно до статті 8 (2) (а) (vii) Римського статуту МКС і злочином проти людяності згідно зі статтею 7 (1) (d).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти примусово переселяють до росії громадян України без паспортів рф – речник Генштабу

Зазначається, що росія успішно запроваджує таку політику з моменту окупації Криму у 2014 році.

За різними оцінками, у Крим із 2014 року незаконно прибуло до 800 000 громадян Росії, а близько 100 000 українців навпаки — покинули півострів.

- йдеться в заяві Української Гельсінської спілки з прав людини.

Правозахисники пояснили, що цьому сприяє пільгове іпотечне кредитування для росіян на окупованому півострові, видворення українців на материкову частину України та стимулювання переїзду українців рф. 

Крім того, москва активно заселяє півострів бюджетниками з рф - військовими, суддями, лікарями та освітянами. Всі вони переїжджають разом зі своїми сім'ями.

Доповнення

Ідентичну політику держава-агресор проводить на інших окупованих територіях після початку повномасштабного вторгнення. Наразі вона не настільки успішна, оскільки інтенсивність бойових дій не дозволяє мотивувати цивільних росіян масово переміщатися на окуповані території.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖУ росії мігрантів хочуть змусити воювати проти України, а у разі відмови позбавляти громадянства рф

Водночас існують винятки - це великі окуповані міста України, які розташовані відносно далеко від лінії фронту і які росіянами можуть вважатися "тиловими", наприклад — Маріуполь. 

Раніше УНН повідомляв, що згідно з інформацією Центру національного спротиву на території окупованого Маріуполя росія вже заселила понад 100 тисяч мігрантів з Центральної Азії

Нагадаємо

Експерти Міжнародного кримінального суду підтримують зусилля України щодо документування ймовірного геноциду і військових злочинів, пов'язаних з російською агресією, відзначаючи, що це перший випадок, коли були виявлені такі масштабні злочини.

Володимир Омельченко

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Уряд спростив встановлення міні-ТЕЦ

     • 37885 переглядiв