yevrokomisar-mariya-gabriel-yde-u-vidstavku-schob-sformuvati-uryad-bolgariyi

Єврокомісар Габріель йде у відставку з посади, щоб сформувати уряд Болгарії

 • 776380 переглядiв

КИЇВ. 16 травня. УНН. У понеділок президент Болгарії Румен Радев передав мандат на формування уряду Марії Габріель, яка того ж дня пішла з посади єврокомісара з інновацій, досліджень і культури. В неї є тиждень, щоб домовитись про створення уряду з парламентськими партіями які не можуть дійти згоди. В іншому випадку країну чекають чергові дострокові парламентські вибори, пише УНН, з посиланням на Еuractiv.

Деталі

Президент Болгарії Румен Радев передав мандат на формування уряду єврокомісару Марії Габріель, яка задля цього пішла зі своєї посади єврокомісара з інновацій, досліджень і культури. Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, подякувала їй за роботу та побажала використати свій досвід ЄС у своїй країні.

Фон дер Ляєн оголосила, що тим часом виконавчий віцепрезидент Маргрете Вестагер і віцепрезидент Маргарітіс Схінас будуть контролювати її портфель.

Повернення Марії Габріель в національну політику було ініціативою лідера партії ГЕРБ Бойко Борисова, який марно намагався сформувати життєздатний уряд після п’яти виборів, проведених у Болгарії за останні два роки.

Партія ГЕРБ перемогла на виборах 2 квітня, але має лише 69 депутатів у 240-місному парламенті та потребує допомоги у пошуку союзників.

"Я зроблю все можливе, щоб Болгарія мала стабільний, робочий, регулярний уряд. Тому моя пропозиція буде стосуватись експертного уряду, об’єднаного навколо чітких пріоритетів, які мають одну мету – добробут болгар і авторитет Болгарії", – сказала Габріель при отриманні мандату.

Радєв, зі свого боку, повідомив, що дав Габріель тиждень, щоб підготувати пропозицію щодо кабінету міністрів, зазначивши, що її завдання буде важким. ГЕРБ пропонує уряд з перспективою на один рік. Імовірно, це відповідає плану Габріель, оскільки це дозволить їй балотуватися до Європейського парламенту наступної весни, зазначає видання Euractiv.

На цьому етапі ГЕРБ і друга політична формація – проєвропейська коаліція "Продовжуємо зміни - Демократична Болгарія" (ПЗ-ДБ) сваряться щодо свого відповідного бачення уряду.

ПЗ-ДБ неодноразово заявляли, що не підтримуватимуть уряд, запропонований ГЕРБ. Таким чином, взагалі малоймовірно, що Габріель отримає підтримку від ПЗ-ДБ.

У понеділок Габріель поспілкувалась з представниками трьох інших партій у парламенті, щоб знайти альтернативи для  підтримки: "Болгарської соціалістичної партії" (БСП), переважно етнічних турків "Руху за права і свободи" (РПС) і популістської партії "Є такий народ" (ЄТН), 

Після переговорів лідер соціалістів голова БСП Корнелія Нінова заявила, що партія виходить з переговорів щодо створення уряду з мандатом ГЕРБ і не підтримуватиме його на голосуванні у парламенті. Популістська ЄТН зазначила, що підтримка партії не була безумовною. Лише РПС чітко заявила, що погоджується з пріоритетами Габріель і запропонувала своїм експертам взяти участь у проекті.

Якби ГЕРБ довелося покладатися лише на РПС та ЄТН, три сили мали б загалом 116 депутатів, що на п’ять менше від необхідної більшості. Теоретично вони все одно можуть обрати кабінет, якщо кілька депутатів протилежного табору не прийдуть на голосування.

Згідно з Конституцією, перший мандат надається найбільшій політичній силі. У ГЕРБ є сім днів на формування кабінету. Якщо спроби сформувати кабінет міністрів проваляться або парламент відхилить запропонований кабінет, другий мандат отримає ПЗ-ДБ. У разі невдачі Президент надає останній мандат обраній ним політичній силі. Якщо третя спроба не вдасться, президент розпустить парламент і призначить дострокові вибори.

Доповнення

Поточні спроби сформувати уряд затьмарені скандалами навколо генерального прокурора Болгарії Івана Гешева, якого, в тому числі його заступник, звинуватили в підриві репутації судової системи через грубі помилки в розслідуванні ймовірного замаху. Габріель пообіцяла, що першим кроком, який вона зробить, буде просити про відсторонення Гешева. Останній, однак, заявив, що не має наміру залишати посаду.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У Сєвєродонецьку спостерігають збільшення "бавовни" - ВЦА

     • 1436707 переглядiв

    У Токмаку зранку гучно - мер Мелітополя

     • 587486 переглядiв

    Наєв про обстріл Києва: ворог використав всі доступні ресурси

     • 8174999 переглядiв