yes-vymahaie-vid-uhorshchyny-poiasnen-shchodo-sproshchennia-vizdu-dlia-rosiian

ЄС вимагає від Угорщини пояснень щодо спрощення в'їзду для росіян

 • 12246 переглядiв

ЄС вимагає від Угорщини пояснити рішення пом'якшити візові правила для громадян росії та білорусі. Комісар ЄС Ілва Йоганссон висловила занепокоєння щодо потенційних ризиків шпигунства та безпеки для блоку.

Європейський Союз у четвер, 1 серпня, виступив з вимогою до Угорщини відреагувати на побоювання, що рішення Будапешта пом'якшити візові правила для громадян росії та білорусі підвищує ризик шпигунства в блоці, повідомляє Euractiv, пише УНН.

Деталі

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан - єдиний лідер ЄС, який підтримував тісні зв'язки з кремлем з того часу, як росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну в 2022 році - підписав на початку цього місяця указ про поширення своєї прискореної візової програми на вісім країн, включаючи росію та білорусь.

Імміграційна програма дозволяє громадянам цих країн подавати заявки на так звані "національні карти", щоб мати можливість працювати в Угорщині. Раніше ці карти були доступні лише громадянам України та Сербії.

Раніше цього тижня найбільша група Європейського парламенту поскаржилася, що пом'якшені правила можуть створити серйозні лазівки для шпигунської діяльності, на тлі того, як росія намагається націлитись на ЄС під час війни в Україні.

Найбільша партія Європарламенту закликала ЄС вжити термінових контрзаходів через спрощення Угорщиною умов в'їзду для росіян - FT30.07.24, 15:08

Комісар ЄС із внутрішніх справ Ілва Йоганссон заявила, що згодна з побоюваннями і направила листа до Будапешта з проханням відповісти на список питань до 19 серпня.

"росія становить загрозу безпеці. Нам потрібно більше, а не менше пильності. Надання потенційним російським шпигунам та диверсантам легкого доступу до ЄС підірве безпеку всіх нас", - написала Йоганссон у X.

"Сьогодні у листі я прошу угорський уряд пояснити. Якщо їхня схема легкого доступу становить ризик, ми діятимемо", - зазначила вона.

Орбан вже викликав гнів колег-лідерів ЄС, злітавши до москви 5 липня для зустрічі з російським президентом володимиром путіним, лише за кілька днів після того, як його країна прийняла на себе шестимісячне ротаційне головування в ЄС.

Популярні

Новини по темі

Генштаб: 127 боїв за добу, третина на Покровському напрямку

 • 28290 переглядiв

На Дніпропетровщині сили ППО збили чотири російські дрони

 • 112170 переглядiв