yes-ne-pidtrymav-zniattia-sanktsii-z-rosiiskoho-lukoilu-dlia-vidnovlennia-tranzytu-nafty-ft

ЄС не підтримав зняття санкцій з російського "лукойлу" для відновлення транзиту нафти - FT

 • 21900 переглядiв

Країни ЄС відкинули заклик Угорщини та Словаччини зняти санкції з "лукойлу" для відновлення транзиту нафти через Україну. Єврокомісія заявила про необхідність додаткового часу для оцінки ситуації.

Країни - члени ЄС не підтримали заклик Угорщини та Словаччини зняти санкції з російського "лукойлу", щоб відновити транзит російської нафти. Про це повідомляє Financial Times з посиланням на свої джерела, передає УНН.

Деталі

FT нагадує, що Угорщина і Словаччина отримали винятки із загальноєвропейської заборони на імпорт російської нафти після повномасштабного вторгнення в Україну. Але нещодавнє рішення Києва припинити транзит продукції "лукойлу" з росії трубопроводом "Дружба" може призвести до скорочення поставок, вважають представники двох країн.

 Тому вони звернулися до Європейської комісії, яка опікується торговельною політикою ЄС, із проханням розпочати консультації в рамках торговельної угоди з Україною.

Але Валдіс Домбровскіс, комісар ЄС з торгівлі, заявив Financial Times, що Брюсселю знадобиться більше часу для збору доказів і оцінки юридичної ситуації.

Цены на нефть растут на фоне ожиданий снижения ставок в США22.07.2024, 08:55

Як пише FT з посиланням на трьох дипломатів, на вчорашній зустрічі торговельних чиновників з країн-членів ЄС 11 країн виступили на підтримку його думки, і жодна не стала на бік Будапешта і Братислави. Один із них сказав, що торговельна угода з Україною містить пункт про безпеку, який може дозволити припинити поставки.

Якщо Словаччина втратить можливість імпортувати нафту з росії, "наслідки будуть величезними", сказав один із дипломатів ЄС.

Доповнення

Президент Словаччини Петер Пеллегріні заявив, що буде "змушений відреагувати", якщо Україна не змінить свою позицію щодо "лукойлу".

Поставки "лукойлу", що проходять через Україну, становлять близько 25-30 відсотків імпорту нафти в країну.

Популярні

Новини по темі