yak-holova-arma-duma-vtratyla-yakhtu-medvedchuka-rozsliduvannia-nevdachi--2

Як голова АРМА Дума втратила яхту медведчука: розслідування невдачі

 • 110194 переглядiв

АРМА не змогла реалізувати яхту медведчука за два роки арешту в Хорватії. Голова агентства Олена Дума затягнула процес, розпочавши продаж лише за місяць до закінчення терміну арешту.

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) нещодавно опинилося в центрі уваги через втрату яхти Royal Romance, що належала підозрюваному у держзраді екснардепу віктору медведчуку. Адже, попри арешт яхти хорватським судом і передання її Україні для реалізації, АРМА за два роки так і не змогла продати актив. Що відбулося і які сценарії подальшого розвитку подій - у матеріалі УНН.

Як все починалося

У березні 2022 року суд у Львові арештував майно медведчука, зокрема, і яхту.

Проблема полягала в тому, що фізично яхта екснардепа-зрадника знаходиться у порту в Хорватії. Однак, завдяки сприянню міжнародних партнерів, 23 травня 2022 року хорватський суд арештував це судно на максимально можливий строк, передбачений місцевим законодавством – 2 роки. Це без перебільшення унікальне рішення, оскільки в ухвалі хорватського суду було вказано передати яхту українському Агентству для її реалізації.

Та отримавши рішення іноземного суду АРМА зіштовхнулася з тим, що не мала законодавчої можливості управляти та реалізовувати активи, що перебувають за кордоном.

Для того, щоб якнайшвидше розпочати процедуру продажу яхти медведчука, у травні 2023 року Офіс генпрокурора спільно з Кабміном напрацював проєкт змін до відповідних нормативно-правових документів.

Однак, у кінці червня новою очільницею АРМА стає Олена Дума. Ймовірно, задля того, щоб додати собі політичних балів і продемонструвати свій "професіоналізм", вона відкинула пропозиції, які підготували Офіс генпрокурора та МЗС, заявивши, що буде розробляти власний план.

Цей процес тривав аж до листопада 2023 року. Фактично замість того, щоб розпочати процедуру продажу яхти, Олена Дума вирішила проявити себе як спеціаліст з підготовки законодавчих змін для реалізації закордонних активів і п’ять місяців проводила "титанічну роботу".

В середині лютого 2024 року Олена Дума урочисто заявила, що Кабінет міністрів України дозволив реалізацію яхти і відразу наголосила, що кошти від продажу цього активу "значно посилять державний бюджет та обороноздатність" України.Тут відразу постає питання, чи робив би такі "гучні заяви" професійний керівник, розуміючи, що на процедуру реалізації арештованого за кордоном майна, лишається всього близько трьох місяців?

Продаж чи не продаж - от у чому запитання

20 березня 2024 року АРМА нарешті розпочало конкурс з відбору реалізатора, які здійснюватиме продаж яхти медведчука, а через місяць таки обрала переможця. Претендентів на продаж яхти було аж три, але одного дискваліфікували. Ймовірно, такий "ажіотаж" був спричинений тим, що до завершення максимального строку арешту цього активу у Хорватії залишається на все про все близько місяця. Очевидно, що не кожна фірма візьметься за продаж такого дорогого активу, розуміючи, що часу майже немає.

Ймовірно побачивши, що АРМА не встигає продати яхту, Офіс генпрокурора та МЗС почали шукати альтернативні шляхи, щоб Україна все ж не втратила яхту медведчука . І таки знайшли - 27 травня 2024 року ЄС ухвалив рішення про запровадження персональних санкцій щодо віктора медведчука та його дружини. Завдяки цьому яхта перебуває під безстроковим арештом у Хорватії. Однак, для того, щоб її продати необхідно шукати новий механізм.

Наслідки "титанічного піару"

25 червня 2024 року сплив максимально можливий строк арешту майна за рішенням хорватського суду і голова АРМА Олена Дума остаточно попрощалася з можливістю реалізації цього активу.

Водночас, увесь час на посаді чи не у кожному публічному виступі Олена Дума розповідала про "титанічну роботу", яку проводять співробітники агентства задля продажу яхти медведчука.

Однак, складається враження, що титанічні зусилля Олена Дума прикладала насправді для того, щоб віктор медведчук отримав свою яхту назад. Умисними були ці дії чи ні можуть розібратися лише правоохоронні органи. Але у будь-якому випадку результат очевидний, і була це службова недбалість чи умисні дії, скоєні на користь проросійських сил, має розібратися слідство, а винні понести покарання.

Та як наголошують у коментарях експерти, Олена Дума має понести щонайменше політичну відповідальність за затягування процесу продажу такого важливого для України активу. Навіть, якщо такі дії були неумисні, це ставить під сумнів здатність Думи та її команди виконувати свої обов'язки.

Втрата яхти медведчука є серйозним ударом по репутації АРМА та антикорупційної системи України. Тому варто розглянути можливість проведення реформи Агентства, включаючи зміну керівництва та впровадження нових механізмів контролю за діяльністю органу, а також введення жорсткіших санкцій для посадовців, які не виконують своїх обов’язків належним чином.

Додамо

На минулому тижні стало відомо, що АРМА не зможе продати один з найдорожчих арештованих активів віктора медведчука.

В Офісі Генерального прокурора зазначили, що протягом усього терміну арешту докладали зусиль для розробки механізмів, які б дозволили АРМА реалізувати майно, яке знаходиться за кордоном. Однак нове керівництво АРМА допустило зволікання в цьому процесі і розпочало процедуру реалізації яхти лише 20 березня 2024 року, майже через 2 роки після арешту.

АРМА навіть намагалося приховати своє фіаско з яхтою, опублікувавши новину про успішну реалізацію одного баггі і одного квадроцикла, що належали медведчуку. Однак, баггі та квадроцикл АРМА продало за 920 тисяч гривень, а яхту оцінюють у майже 8,5 мільярдів гривень.

Проте, зрозумівши, що продаж значного дешевшого активу медведчука не спрацював, голова АРМА Олена Дума намагається переключити увагу суспільства на інший актив, який намагаються передати їй в управління – столичний БФК "Гулівер". Очільниця агентство навіть опублікувала відео, щоб продемонструвати наскільки "ретельно та якісно" її підлеглі оглядають приміщення комплексу – на ньому видно, як група чоловіків прогулюються з одного офісу в інший і милуються краєвидом з вікна столичного комплекс.

Популярні

На Дніпропетровщині сили ППО збили чотири російські дрони

 • 105311 переглядiв

В російському Курську вночі пролунали вибухи

 • 115865 переглядiв

Ілля Яшин опублікував перше фото після звільнення з в'язниці

 • 106739 переглядiв

Міжнародний день пива: ТОП 20 фактів про хмільний напій

 • 112597 переглядiв

Новини по темі

USAID закупило 18 автотрансформаторів для України - посол США

 • 18872 переглядiв

Херсон через нічні удари рф відчув перебої зі світлом

 • 23080 переглядiв