vr-rozghliadaie-zakhody-borotby-z-dropamy-sered-nykh-novi-obmezhennia-na-kartkovi-perekazy

ВР розглядає заходи боротьби з "дропами": серед них - нові обмеження на карткові перекази

 • 30580 переглядiв

Тимчасова слідча комісія ВР розглядає рішення для боротьби з "дропами", включаючи посилення фінмоніторингу та обмеження обороту. За оцінками, через "дропів" проходить близько 200 млрд грн на рік.

Тимчасова слідча комісія у ВР розглядає низку дієвих рішень для боротьби із "дропами". Серед них - посилення вимог банків до фінмоніторингу та обмеження обороту без підтвердження доходів. Про це голова ТСК, перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики Ярослав Железняк повідомив у Telegram, передає УНН.

Железняк привів заяву НБУ, що один "дроп" пропускає за рік через себе 2-2,5 млн грн.

"... навіть по 80 тис. дропів, які виявив НБУ - це вже десь біля 200 млрд грн проходить через "дропів" в рік по дуже консервативним оцінкам. І це тільки "дропи" по двом великим банкам", - додав голова ТСК.

За його словами, особливо активно розвиватися схема стала після того, як закрили схему "міскодінгу" у 2023-му році

"Втрати податками буде більше 50 млрд грн. Часто, люди несвідомо стають учасниками такого злочину. Але є і такі, які ходять від банку до банку щоб відкрити свої рахунки, які потім продають злочинцям. Одна картка живе пару місяців до блокування. Але зазвичай встигають відкрити ще купу карток. Дуже часто "дропів" ховають під начебто волонтерів", - написав Железняк.

Голова ТСК окреслив декілька дієвих рішень для боротьби з цим явищем:

- це реєстр рахунків, який дає можливість бачити "скомпрометовані" рахунки та фізичних осіб;

- посилення вимог банків до фінмоніторингу та обмеження обороту без підтвердження доходів;

- обмеження вихідних обсягів р2р та кількості р2р (що збільшить вартість обслуговання схеми 5-8 разів). Зараз йде консультація з волонтерською спільнотою;

- обмеження залучення нових клієнтів для тих, хто не забезпечує контроль;

- запровадження технічних засобів моніторингу використання карток у системі "дропів".

Нагадаємо

Раніше голова НБУ Андрій Пишний заявив ЗМІ, що Національний банк вже до кінця цього тижня планує фіналізувати рішення щодо обмеження p2p-переказів (з картки на картку) для фізичних осіб для боротьби зі схемами "дропів".

Популярні

Новини по темі