vnutrishni-pereselentsi-yak-mistseva-vlada-dopomahaie-adaptuvatysia-do-novykh-umov-liudiam-yaki-pokynuly-svoi-domivky-cherez-viinu

Внутрішні переселенці: як місцева влада допомагає адаптуватися до нових умов людям, які покинули свої домівки через війну

 • 122148 переглядiв

У Броварах розробляють комплексну програму підтримки ВПО, яка охоплює питання працевлаштування, житла та соціальної адаптації. Місцева влада активно сприяє інтеграції переселенців у громаду.

Десять років тому, в Україні з’явилися перші люди, які були змушені тікати від жахіть гібридної війни, яку принесла на нашу землю росія. Вони брали з собою найнеобхідніше та переїжджали до інших міст і сіл з надією повернутися. Хтось згодом так і зробив, хтось адаптувався на новому місці. Повномасштабна російська агресія суттєво збільшила кількість внутрішніх переселенців і ще більш гостро підняла питання їх комплексної підтримки як з боку центральної, так і місцевої влади, пише УНН.

Нині в Україні нараховується 4,6 мільйона офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб. Близько 3,5 мільйонів з них – це ті, хто були змушені стати переселенцями після повномасштабного російського вторгнення. Зрозуміло, що ця цифра не є сталою: хтось виїхав закордон, хтось повернувся додому. Водночас, є люди, які зараз через бойові дії, змушені евакуюватися. Але якщо говорити мовою цифр, то кількість внутрішніх переселенців порівняно з минулим роком зменшилася на 300 тисяч осіб.

Безумовно, що за десять років для підтримки цих людей було чимало зроблено з боку держави, але ключові проблеми все ж таки залишаються.

Так, згідно опитування Міжнародної організації з міграції, яке проводилося у 2023 році, лише близько 40% ВПО мали постійну роботу. 90% відсотків переселенців, які зараз не працюють, втратили роботу саме через війну.

Ще одна проблема, з якою стикаються внутрішні переселенці – це житлові умови. Згідно того ж опитування МОМ, 60% цих людей живуть в орендованих приміщеннях, 21 – у друзів або родичів, 3 % – усе ще залишаються в центрах колективного проживання.

Відсутність стабільного заробітку, власного або дешевого орендованого житла звісно негативно впливає на адаптацію ВПО у громадах, де вони оселилися. Окрім цього, переселенцям необхідно вирішувати питання із медичним забезпеченням, закладами освіти для дітей тощо.

Люди намагаються вирішити ці проблеми по-різному. Зокрема, намагаються оселитися у великих містах, де, в принципі, легше знайти високооплачувану роботу, ще й за спеціальністю.

Згідно одного із досліджень, в 2023 році у п’ятірці міст за кількість зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб були Київ, Дніпро, Харків, Запоріжжя, Одеса. Тобто, великі міста з розвиненими промисловістю та бізнесом.

Але й в невеликих містах, у ВПО є усі можливості адаптуватися. І багато в чому цей процес залежить від підтримки місцевої влади.

Зокрема, у Броварській громаді нині зареєстровано майже 22 тисячі внутрішньо переміщених осіб. Більше двох третин х них – це люди. Які оселилися в Броварах після початку повномасштабної російської агресії. Щоб ці люди не почувалися чужими, безпосередньо за підтримки Броварської міської ради була створена Рада з питань ВПО.

Нині вона розробляє комплексну програму, в рамках якої будуть окреслені шляхи вирішення питань переселенців по ключових напрямках.

Це, в першу чергу робота. Багато переселенців працювали на великих підприємствах металургійної, вугільної, хімічної промисловості. Тут таких вакансій немає, тому необхідна перекваліфікація. Хочемо домовлятися з компаніями, які готові брати на роботу переселенців, щоб організовували для них відповідні курси. Також багато людей готові відкривати власну справу – треба їм полегшити доступ до стартового капіталу. Також необхідно вирішувати проблему із житлом. Ми чудово розуміємо, що кожному по окремій квартирі безкоштовно не дадуть. Але хочемо в програмі прописати, можливо якісь певні пільги, довгострокові кредити тощо

- розповіла голова Ради з питань ВПО Анастасія Третяк в коментарі УНН.

Для міської влади Броварів важливо, щоб люди, які залишили все на окупованих та прифронтових територіях, тікаючи від російських куль, снарядів та ракет, не відчували себе покинутими напризволяще.

Ми, як ніхто, розуміємо цих людей, адже у перші дні війни російські окупанти стояли на околицях нашого міста, де тривали запеклі бої. Жителі Броварів так само виїжджали та шукали прихисток в інших регіонах України або закордоном. Тому міська рада всіляко сприяє адаптації цих людей та їх інтеграції у нашу Броварську громаду. Розробляємо різні проекти, програми, щоб у людей були робота, житло, доступ до соціальних послуг

- зазначив міській голова Броварів Ігор Сапожко в коментарі УНН.

Переселенці цю підтримку з боку влади міста, звісно що, бачать.

У нас чудова взаємодія та співпраця з місцевою владою. Зараз вони допомагають нам з пошуком приміщення для клубів за інтересами та танцювальної студії. У мене має бути зустріч із міським головою Ігор Сапожко. Наскільки я знаю у нього є певні ідеї по житлу для ВПО. Я вважаю, що це чудова допомога та підтримка з боку Броварської міськради

- додала Анастасія Третяк.

Парламент хоче внести деякі зміни для ВПО в програмі єОселя: що пропонують змінити26.06.24, 19:36

Популярні

Новини по темі