Раніше вважали, що першовідкривачами алкогольних напоїв - вина і пива - були давні жителі Близького Сходу. Однак відкриття, зроблене вченими університету показало, що китайцям вдалося долучитися до алкоголю значно раніше жителів Близького Сходу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Споживачеві сьогодні все складніше знайти класичну горілку без домішок
Вченим вдалося зібрати черепки шістнадцяти глиняних посудин на місці древньої села Цзіаху в провінції Хенань. Хімічний аналіз фрагментів глиняного посуду, знайденої на розкопках неолітичної села в Китаї, показав, що в судинах зберігався алкогольний напій. Вік судин - приблизно 9 тисяч років.
Колишній рекорд належав іранській знахідці, вік якої становить близько 7 тис. 400 років.
На черепках археологи знайшли залишки напою, що перетворилися в смолу. Його хімічний аналіз показав, що в далекій давнині в судинах китайці зберігали щось схоже на сучасне рисове вино, яке виготовляється методом примітивного бродіння з рису, меду і винограду.
За словами керівника групи вчених Патріка Макговерна, напої, що заграли, були важливою складовою релігійного життя, соціальних відносин, медицини в багатьох культурах по всьому світу.
Нагадаємо, український горілчаний бренд Arctica в Берліні визнали "Української горілкою року 2017".