Так, агентство з харчових стандартів (FSA) Великобританії виступило з попередженням про те, що ряд продуктів, які містять високий рівень акриламіду, можуть бути небезпечними.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Онколог прокоментував користь від програми, що діагностує рак за допомогою смартфона
До переліку увійшли 25 продуктів, які експерти назвали канцерогенними через наявність в них акриламіду. Ця речовина утворюється, коли крохмалисті продукти обсмажуються, готуються на грилі, запікаються або смажаться протягом тривалого часу при високих температурах.
Список небезпечних продуктів включає, в тому числі, чіпси, деякі сорти печива, кави, сухі сніданки, а також ряд продуктів для немовлят. При цьому фахівці з безпеки харчових продуктів не закликають людей відмовитися від вживання цих продуктів, але заявляють, що виробникам рекомендується знизити рівень акриламіду.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рак - не вирок: історії пацієнтів
Досліди на тваринах показали, що акриламід може викликати мутації ДНК і рак.
Нагадаємо, як повідомляв УНН, за словами лікаря — променевого терапевта МЦ “Клініка Спіженко” Олега Ярмака, у питаннях онкологічних захворювань, найважливіше — це профілактика і раннє виявлення хвороби.