vcheni-kazhut-pro-naukovyi-proryv-usuvannia-vil-z-infikovanykh-klityn-mozhlyve-zavdiaky-henetychnomu-instrumentu

Вчені кажуть про науковий прорив: усування ВІЛ з інфікованих клітин можливе завдяки генетичному інструменту

 • 24019 переглядiв

Команда вчених з Університету Амстердама заявила, що їм вдалося усунути ВІЛ з інфікованих клітин. Це дає надію на можливість вилікувати цю хронічну хворобу.

Метод редагування генів CRISPR у лабораторному експерименті відключив ВІЛ, який дрімав в імунних клітинах, - це дає надію на можливе вилікування. Про це передає УНН, із посиланням на науково-популярний журнал New Scientist.

Команда з медичного центру UMC в Амстердамі використала технологію генного редагування, щоб усунути сліди вірусу ВІЛ з клітин в лабораторних умовах. Згідно з новою інформацією про результати дослідження, вказується, що технологія редагування генів Crispr працює як ножиці, і таким чином викорінює ВІЛ з організму. Ефективність на людях поки не доведена, але вчені сподіваються, що врешті-решт їм "вдасться повністю викорінити вірус з організму". Зазначений метод вже претендує на те, щоб отримати статус ліків.

Деталі

Стратегія використовує відносно нову генетичну технологію під назвою CRISPR, яка дозволяє робити розрізи в ДНК, щоб вносити помилки у вірусний генетичний матеріал в імунних клітинах.

Коли людина вперше інфікується, частина вірусу вбудовує свою ДНК в імунні клітини, де він перебуває в сплячому стані. Якщо людина припиняє приймати ліки від ВІЛ, ця ДНК "прокидається", і вірус знову починає поширюватися через імунну систему.

Щоб вилікуватись, нам потрібен спосіб вбити будь-який сплячий вірус в організмі. Було випробувано кілька стратегій, але поки що жодна з них не виявилася ефективною.

- пояснюють учені в матеріалі new scientist.

Дослідники розкрили таємниці вірусів віспи і сподіваються на успіх майбутньої терапії06.02.24, 06:15

Новий підхід використовує систему редагування генів під назвою CRISPR.

Спочатку відкрита в бактеріях, вона орієнтується на певну послідовність ДНК, роблячи в ній розрізи. Змінюючи цільову послідовність ДНК, система потенційно може перетворитися на форму генної терапії для багатьох захворювань, і перший такий метод лікування був схвалений минулого року в США та Великій Британії, як засіб для лікування серповидноклітинної анемії.

Лікування поранених: по низці напрямків передбачено зростання фінансування в кілька разів05.02.24, 18:07

Кілька груп досліджують використання CRISPR, який націлений на ген ВІЛ, як спосіб виведення з ладу дрімаючого вірусу. Тепер Каррільйо та її команда показали, що при тестуванні на імунних клітинах у чашці їхня система CRISPR може дезактивувати весь вірус, усуваючи його з цих клітин.

Робота буде представлена на Європейському конгресі з клінічної мікробіології та інфекційних хвороб у Барселоні, Іспанія, наступного місяця.

Нагадаємо

Дослідники розробили розумний капелюх, який може орієнтувати користувачів з вадами зору, визначаючи червоний або зелений сигнал світлофора за допомогою оптоелектронного датчика.

Ігор Тележніков

Здоров'я

    Популярні

    Новини по темі