ukenru
v-ukrayini-shakhrayi-prodayut-pidroblenu-diyu-yak-vidrizniti-feyk-vid-originalu-rozpovili-v-mintsifri

В Україні шахраї продають підроблену "Дію": як відрізнити фейк від оригіналу, розповіли в Мінцифрі

 • 119941 переглядiв

КИЇВ. 25 жовтня. УНН. Кожен громадянин може самостійно перевірити дійсність цифрового документа у “Дії” - у застосунку є зчитувач, яким можна просканувати QR-код іншого користувача. Про це розповів УНН керівник з розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації України Мстислав Банік.

Цитата:

“Як відрізнити цифрові документи в офіційній Дії від фейкової? Щоб підтвердити свою особу, натисніть на цифровий документ у Дії. Згенерується QR-код, який представники бізнесу можуть зчитати сканером, представники поліції — планшетом, або будь-яка людина іншою Дією”, - каже Банік.

“Кожен може самостійно перевірити дійсність цифрового документа. У застосунку є зчитувач, яким можна просканувати QR-код іншого користувача Дії”, - зазначив він.

Деталі

Так, необхідно натиснути на іконку зчитувача у правому верхньому кутку та навести камеру смартфона на QR — паспорт перевіриться автоматично.

“Якщо документ фейковий, сканер або застосунок його не зчитають — відобразиться повідомлення про помилку. Фейковий документ не зчитується Дією, а лише сторонніми QR-сканерами й відкривається в браузері”, - пояснює керівник з розвитку електронних послуг.

Зокрема, зазначає Банік, дійсність паспорта в Дії можна перевірити через QR-код, який діє три хвилини.

“Завдяки цьому підробити, викрасти чи забути паспорт неможливо. А перевірити його дійсність кожен може через свій смартфон. Це принцип people to people, який ми впроваджуємо під час запуску всіх наших послуг”, - підкреслив посадовець.

Він закликав користувачів бути обережними і перевіряти дійсність цифрових документів.

Також У Мінцифри оприлюднено матеріал про користування цифровими документами в Дії та відео, як перевірити їх дійсність.

Контекст

Раніше у ЗМІ з’явилась інформація про фейковий додаток "Дія" з редактором даних для Android, який розробили шахраї. У фейковій “Дії” начебто присутні екземпляри паспорту, картки платника податків, посвідчення водія та COVID-сертифікати.

Шахраї відзначають, що неповнолітні можуть купувати в магазинах алкоголь і сигарети завдяки фейковому застосунку.

Українські Національні Новини

Політика